Колко е важно да бъдеш забавен

Брад Пит на наградите БАФТА' “Здравей, Великобритания, чух, че си вече необвързана, добре дошла в клуба."

Наградите на БАФТА за пореден път ни показаха колко е важно да не се взимаш насериозно и да можеш да се шегуваш със себе си. Британският хумор е известен на света със своята хапливост и много по-дълбок смисъл, безпорен знак за интелигентност. Предлагаме няколко изключителни примера за това. 

Водещ на церемонията на наградите на БАФТА беше комикът Греъм Нортън. Едно от най-забавните лица на британската телевизия, ирландецът Нортън е известен с шоуто си, което е сравнимо по популярност с големите американски формати и световните звезди обичат да му гостуват. В началото на кариерата си той прави драг шоу, в което се облича като Майка Тереза, а впоследствие добива популярност като коментатор на Евровизия. Успехът му се дължи именно на факта, че Греъм прави всичко с много стил и запомняща се визия.

 

В предаването “The Graham Norton Show” въпросите му, колкото и двусмислени понякога, предизвикват гостите да отговарят в същия стил. Носител на безброй награди за работата си, открит гей, който признава, че партньорите му често не издържат на прекаления публичен интерес към него, Нортън живее с двете си кучета. Той участва във всякакви социални инициативи, пише книги и статии. Романът му “Мъртва точка” е заплетена и интригуваща криминална история, в която наистина тръпнеш в очакване да разбереш кой е убиецът. Появява се във филми и музикални клипове и на 56 години е действително една от най-ярките и обичани личности във Великобритания.

В откриващия си монолог на наградите на БАФТА той се пошегува със себе си, че трябва да харесва всички филми, за които говори, че сакото, което носи е по-старо от някои от младите номинирани и че най-после белите мъже са пробили в киното. Когато чул за първи път за филма “Паразит”, решил че това е нова категория за награда за агенти и че Мартин Скорсезе помолил публиката да не гледа “Ирландецът” на телефона си, но всъщност ничия батерия не може да издържи дължината на филма. 

Освен Греъм Нортън имаше още две появявания, които оставиха следа с хумора си. Брад Пит се превърна в истинска сензация тази година с различните си речи, когато взимаше поредната си награда за поддържаща роля в “Имало едно време в Холивуд”. След шегата на наградите “Златен Глобус”, че не е дошъл с майка си, за да не я помислят за негово гадже и тази на Гилдията на актьорите, че трябва да добави статуетката в профила си в платформата за онлайн запознанства – “Тиндър”, той отново привлече внимание към себе си и то без да присъства лично. Актьорът не успя да присъства по време на церемонията и колежката му Марго Роби излезе да приеме наградата вместо него и да прочете речта му.

А тя започна със “Здравей, Великобритания, чух, че си вече необвързана, добре дошла в клуба,” визирайки, разбира се, Брекзит и неговия собствен любовен живот. След благодарностите, речта му завърши с това, че ще кръсти наградата си Хари, защото ще я върне в Щатите с него като референция към последните промени в живота на принц Хари. В този момент камерата показа принц Уилям и Кейт Мидълтън, които седяха на първия ред и чистосърдечно се засмяха. 

Дойде ред да споменем и една истинска фурия в комедията, този път от женски род. Австралийката Ребъл Уилсън набра популярност през годините с изпълнения, които могат да те разплачат от смях във филми като “Перфектният ритъм”, “Шаферки”, “Не е ли романтично”. 39-годишната актриса е известна с бруталното си чувство за хумор, често включващо нейните собствени полови органи, с които тя не пропусна да се пошегува пред изтънчената публика на церемонията. Сподели, че е направила черно-червената си роклята от две други стари – червената част от времето, в което не е спечелила “Мис Австралия”, а черната от погребение, на което е била скоро - на филма “Котките”. Ребъл играе една от главните роли във филма. Направи си шега и с факта, че всички номинирани режисьори са мъже, казвайки че тя никога не може да сравнява с тях, защото “просто няма топки”. 

Не лучайно тази година дори награди като “Златен глобус” прибегнаха до още по-острия език на друг обичан комик, а именно Рики Джервейз. Подобно на Греъм Нортън и Джервейз остава верен на собствения си стил на поведение и шеги, независимо, че винаги ще се намери някой, който да бъде обиден. Джервейз от години работи в продукциите си и с още едно изтъкнато име в британския хумор – Стивън Мърчант.

Може би по-неизвестен от Рики е световен мащаб, Мърчант е изключително забавен и умен. Двамата с Джервейз са създатели на сериали като “Офисът” и впоследствие “Extras”. Стивън участва в комедийни предавания под всякаква форма, както и стенд ъп комедия. Водил е пътуващо шоу с името “Идиот в чужбина” и заедно с актьора Джон Кразински създава успешния американски формат “Lip Sync Battle”. Преди две години участва във филма за Върколака - “Логан”, заедно с Хю Джакмън, където се превъплъти в мутанта Калибан. А година след това режисира забавната история “Семейни кютеци”, където той и Скалата имат малки роли. Последно го видяхме като агент на немското разузнаване в “Джоджо Заека”. Британските медии го сравняват със скакалец, но интелигентното му чувство за хумор и неспирните му идеи са толкова на място, че няма как да не спечели зрителите. Неслучайно партньор в живота му е русата и красива като кукла актриса Мирча Монро. Жените винаги ще си падат по забавни мъже, защото всички искаме понякога просто да се смеем искрено.

Все пак “Светът е оцелял, защото се е смял”, е казал Радой Ралин. 

Списък с наградените може да откриете тук.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция