Master of Art започва с документалния филм „Прегръдката“ на Емил Христов

Гледаме още филми за Жан-Пол Готие, Луис Бунюел, Леонардо да Винчи.

Петото издание на единствения по рода си в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми Master of Art от 9 до 30-ти април 2020 г. По традиция стартът му и тази година ще бъде с премиера на българско заглавие. Този път това е дебютният документален филм на оператора и режисьора Емил Христов - "Прегръдката“, вдъхновен от любимата на АртАкция Ода Жон и пътуващата скулптура "Прегръдката“, която посети някои от най-красивите места у нас. 

"Моето желание е тази скулптурата, създадена с тази идея, с много обич и от цялата ми душа, да остане завинаги в България. И там, където намери своето място да не е затворена, а да вижда небето. Да живее между земята и небето.“ Ода Жон

Зрителите ще могат да гледат филма в кино "Люмиер Лидл” в 18:30 часа.

 

Официалното откриване на фестивала пък ще е от 20:00 часа отново в кино "Люмиер Лидл” с френския документален филм "Жан-Пол Готие: шантав и шик“, посветен на "модното шоу на изродите” на ексцентричния дизайнер Жан-Пол Готие в прословутото вариете Фоли Бержер.

Филмът разказва за 6-месечната подготовка на спектакъла “Fashion Freak Show”, чиято премиера бе на 2 октомври 2018 г. и предложи ретроспективен поглед към 40-годишната кариера на дизайнера, за когото израза "ужасното дете на модата” вече се е превърнал в клише. Прочут сред киноманите с работата си по костюмите на Петият елемент и Готвачът, крадецът, съпругата му и нейния любовник, както и сред поп феновете за сутиена конус на Мадона, той се слави и с вмъкването на мечета или садо-мазо мотиви в своите дрехи. Шоуто отдава почит и на историята на самото вариете "Фоли Бержер”: поклон пред легендата от 20-те години Жозефин Бейкър и нейната иконична пола от банани, този път инкрустирана с кристали "Сваровски”.

Още една българска премиера са предвидили организаторите на фестивала – на новия филм на Найо Тицин "Стихията Медея“. Прожекцията на филма е планирана за 11 април от 18:00 часа в кино "Люмиер Лидл”.

На 15 април от 20:00 ч. фестивалът ще отбележи Световния ден на изкуствата с документалния филм "Творбите на Леонардо” на британския режисьор Фил Грабски.

В галерията на фестивала от велики личности на изкуството, белязали своето време, се нарежда и испанският режисьор Луис Бунюел. Ценителите на седмото изкуство ще видят българската премиера на филма "Бунюел в лабиринта на костенурките” (реж. Салвадор Сима), който спечели Европейската филмова награда за 2019г. в категорията най-добър анимационен филм. С него Master Of Art ще отбележи 120 години от рождението на великия испански режисьор, а прожекцията на филма ще бъде на 22 април в кино "Люмиер Лидл” от 20:00 часа.

Предварителната продажба на билети за тези прожекции започва още в седмицата преди Коледа на билетните каси на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg. Цената на билетите за всяка от прожекциите е 8 лв., а за учащи и пенсионери – по 6 лв.

За най-верните почитатели на фестивала организаторите са предвидили и предварителна продажба и абонаментни карти MASTER PASS, които дават достъп до прожекции на филмите от програмата на фестивала в кино "Люмиер Лидл” и Дом на киното. Един MASTER PASS за 2020 г. е на цена 48 лв., а за учащи и пенсионери - 36 лв.

MASTER PASS е безценен подарък за Коледа, който може да направите на свои приятели и близки, осигурявайки им едно незабравимо преживяване в пролетните дни на следващата година.  

бюлетин

още реакция