Let's dance

„Списание за танц“ излиза от печат веднъж годишно. И е истински коледен подарък.

На 12 декември от 15 до 16 часа на Мраморно фоайе в НДК Софийски международен литературен фестивал ще представи единственото печатно издание в страната, изцяло посветено на танца и танцовата култура - "Списание за танц“. 

Идеята

Изданието се появи през 2019 г. и по този повод Ангелина Георгиева (театровед, главен редактор на "Списание за танц“), Мира Тодорова (танцов изследовател, артистичен директор на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК), Галина Борисова (хореограф, програматор на галерия Етюд и инициатор на фестивал "Етюди и приятели") и Ясен Василев (поет, танцов критик и автор на сценични произведения) ще разговарят за отношенията между танца и литературата. 

Част от отправните точки за дискусията ще са теми като: може ли писането за танц да се превърне в литература; как се създава танцово представление, вдъхновено от литературно произведение; случва ли се обратното; какво могат да научат писателите от изпълнителите на сцената за творческия процес; какво отличава и какво сближава танца и литературата като изразни средства. Разговорът ще бъде модериран от Васил Видински (философ, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски“). 

"Списание за танц“ излиза от печат веднъж годишно и в над 100 пълноцветни страници представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц и танцовата култура в български и международен контекст. Списанието обръща поглед и към историята на танца, като за първи път на български език се публикуват и преводи на значими теоретични текстове. 

Къде да го открием

Изданието се разпространява на избрани места в цялата страна, а може да бъде поръчано и онлайн. По време на 47-то издание на Софийски международен панаир на книгата, брой 1 на "Списание за танц“ ще се продава на щанда на издателство "Колибри" (Коледен панаир на книгата с Colibri) на преференциална цена.

"Списание за танц“ e инициирано от Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик“ в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма "Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от "Брейн Стор Проджект“ и "Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Програма "Култура“ на Столична община, Национален фонд "Култура“ и със спонсорството на магазин "Гришко“.

бюлетин

още реакция