Коледната традиция на „Лешникотрошачката” от Балет „Арабеск”

Публиката има възможността да се наслади на спектакъла на 5 и 8 декември.

Спектакълът „Лешникотрошачката” е създаден по прочутата приказка на Е.Т.А.Хофман и вълшебната музика на П.И.Чайковски. Хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова, дългогодишен ръководител на Балет „Арабеск”, която заедно със сценографа Борис Стойнов, художника Цветанка Петкова-Стойнова и танцьорите на Балет „Арабеск” създава приказно зрелище за малки и големи. 

П.И.Чайковски композира балета „Лешникотрошачката” през 1891-1892 г. Премиерата се е състояла на 18-ти декември 1892г. заедно с премиерата на операта на Чайковски "Iolanta" в театър "Мариински" в Санкт Петербург, Русия. 

За първи път балетът е представен извън Русия през 1934г. в Англия, а през 1944 е направено първото представление на "Лешникотрошачката" в САЩ от балета на Сан Франциско. През 1954 г. е премиерата и в Ню Йорк, която предизвиква истински фурор. През 60-те "Лешникотрошачката" се превръща във феномен, като се изпълнява по традиция на Коледа в целия свят.

Спектакълът е фееричен, нежен, вълнуващ - в него не липсват любимите герои от приказката на Хофман: мишките, играчките, които оживяват, а и самият принц Лешникотрошача.

В прочита на Балет „Арабеск” в ролята на Мари ще видим Виктория Петрова, на принца – Валери Миленков, на братчето на Мари Фриц - Филип Миланов. В магьосника Дроселмайер се превръща Асен Наков, а в една неочаквана роля, на принцеса Мишонка - Константина Ханджиева. Малките блестящи снежинки, които танцуват, предвождани от Снежната кралица /Петя Колева/, са от танцово студио Stream dance.

Може да гледате „Лешникотрошачката” на 5 декември от 19 часа и на 8 декември от 17 часа.

бюлетин

още реакция