Предколеден подарък: „Снежната кралица“ на балет „Арабеск“

Съвременна танцова приказка за деца и възрастни на сцената на Музикален театър.

Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен "Снежната кралица“ е притча за едно омагьосано дяволско огледало, счупено на милиони миниатюрни парчета, реещи се из Света, попадащо в сърцето ни, каращо ни да виждаме само грозните и лошите страни на Човека и всичко около него, за изумително красивата и  неспособна на искрена любов ледена Кралица, за детската чистота и обич на Кай и Герда Притча, която ни вълнува и ни кара да се замислим. 

Дали едно малко момиче има сили да спаси едно малко момче, ранено от леден къс и докоснато от смразяваща целувка? Дали една неосъзната още, но дълбока детска любов е достатъчна да победи Сили, много по-мощни и древни? Дали споменът и вътрешният стремеж за светлина и топлина ще надделеят над вечната зима?

На тези, в своята същност вечни въпроси, ще се опитат да отговорят в своя нов танцов прочит хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът - Марий Росен, сценографът - Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова .

Проследявайки пътя на Герда, търсейки своя Кай, срещайки различни герои, които пречат или подпомагат пътешествието й, спектакълът ще покаже на своите зрители порастването и промяната на героинята. Всеки досег и взаимодействие с тези нови светове ще остави белег в нея, ще я обогати и дари с опит и мъдрост. От друга страна, ще бъде акцентирано и върху Снежната кралица, нейните двама верни стражи, омагьосаният Кай и взаимоотношенията между тях. 

Дали самотата не е причина за суровостта на Кралицата и желанието й да притежава вледенени души не е дълбоко осъзнаване, че никой никога не я е обичал истински? Отговорът ще бъде даден в края на спектакъла. Всеки зрител ще избере за себе си как ще "разтълкува“ героите. В изключително материалното и едновременно с това илюзорно пространство, в  което живеят сега,  децата имат нужда да си припомнят и да повярват в приказките. Защото там се разказва за истински важните стремежи и победи, за това как една обич изгонва дяволското стъкълце от сърцето и как свободата на едно момче и момиче се изписва с думата "вечност“.

Спектакълът ще очарова публиката с нестандартни визуални решения, ефектни приказни костюми и завладяваща музика. В танцовия спектакъл ще бъде използвана музиката на едни от най-популярните автори на класическото наследство , както и композитори, творили в началото на 20 век като Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски, Григ и др., с което отново ще напомним на зрителите за богатството на тези музикални шедьоври.

Участието на целия състав на балет "Арабеск“ в творбата, многообразието от различни герои, разкрива яркия талант на трупата не само като танцьори, но и силното и въздействащо актьорско присъствие.

Спектакълът може да гледате на следните дати:

29.11.2019 г., 19.00 ч,

30.11.2019 г., 11.00 ч

13.12.2019 г., 19.00 ч.,

14.12.2019 г., 11.00 ч.

На сцената на Музикален театър

бюлетин

още реакция