На фокус: фотографиите на Едуард Серота

Изложбата “1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си” продължава до 24 ноември.

Фотографиите в изложбата “1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си” са дело на Едуард Серота - американец, заселил се през 1988-1990 г. в Будапеща. 

Едуард Серота е роден в Савана, Джорджия, през 1949 г. Като фотограф е работил за списание “Тайм”, “Гардиан”, “Вашингтон Поуст”, “Ройтерс”, “Обзървър”, “Ди Цайт” и “Зюддойче Цайтунг”. Работил е като журналист за вестниците  “Вашингтон Поуст”, “Лос Анджелис Таймс”,  “Чикаго Трибюн”,  “Ха Арец”, “ “Ди Цайт” и “Таблет”. Негови фотографии се намират в постоянните колекции на известни музеи в Северна Америка, Европа и Израел. 

Демонтаж на паметника на Феликс Дзержински, основател на тайната полиция в Съветския съюз, Варшава, Ноември 1989 г.

Едуард напуска дома си в Атланта, Джорджия, за да документира живота на еврейските общности в Централна Европа. До този момент той никога не е снимал революции, нито манифестации, нито престрелки, нито пък ги е търсил. От фотографиите в тази изложба става ясно, че в крайна сметка те сами са го намерили.

Вацлавският площад, Прага, 1 декември 1989 г.

В изложбата, спонсорирана от посолството на САЩ в София, ще видим негови кадри от България, Румъния, Източна Германия, Полша, Чехословакия и Унгария преди и след преломната 1989 г.   

Изложбата съдържа един въвеждащ панел и шест отделни пана, посветени на всяка от тези държави. От едната им страна са показани снимки и спомени на Серота от времето преди промяната, а от другата - текстове и кадри от първите години след падането на Берлинската стена. 

Хора танцуват пред опожарената сграда на бившата Комунистическа партия, София, Август 1990 г.

В периода 1991-1996 г. Серота издава три книги за живота на евреите от Централна Европа. Между 1997 и 1999 г. снима четири филма за “Ей Би Си Нюз Найтлайн”. През 2000 г той основава Centropa.org - еврейски исторически институт, който работи в тясно сътрудничество със студио “Агитпроп” от България и с Българско фотографско сдружение. От 1988 г. Едуард Серота живее в Европа - първо в Будапеща и Берлин, а от 1997 г. насам във Виена.

Изложбата ще бъде представена в София от Centropa.org в партньорство с Българското фотографско сдружение и Културния център на Софийски университет и с любезната подкрепа на Посолството на САЩ в България. Откриването ще се състои на 15 ноември от 18 ч. в централното фоайе на Ректората в присъствието на посланика на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа и ректора на Софийския университет проф. дфн. Анастас Герджиков. 

Строителната площадка на „Двореца на народа”, Букурещ, Декември 1985 г.

 

Статуя на Ленин в руското училище в Будапеща, Будапеща, Януари 1989 г.

 

бюлетин

още реакция