Галерия L’union в Пловдив за първи път представя изкуството на художничката Иоанна Дановска

Предмети от антиквариати в Париж, Варна, София и Дюселдорф чертаят невидимите нишки на нови истории.

В изложбеното пространстово ще представим серия  натюрморти и керамични скулптури вдъхновени от старинни предмети - кукли, свещници, черепи на животни, купувани от различни антиквариати в Париж, Варна, София и Дюселдорф и предмети от ателието на художничката  - четки и палитри.

Дановска  обръща поглед към техните истории,  за да включи в своя визуален разказ усещанията си за спомените от преживяното. 

Наситени с много цвят, динамика и експресивност, характерени за начина и на изразяване, за живописите и платната, особено важи изказването на нейния учител  от Художествената академия в Дюселдорф – проф. A. Р. Пенк:  "(Това е) … светът видян през един силен темперамент с живи форми и цветове. Разумът и сърцето са разпределени по равно. Наблюдателят възприема историята като мост към всички възможности тя да бъде картина за триумфа на окото.“

Пътуващата изложба е едно временно завръщане към Родината си след повече от 20 години работа в чужбина. 

Поводът за нея е домът, защото пътуването не съществува без дом.

Ако никога не се връщаме там, където сме започнали, просто ще се скитаме изгубени. Домът е отразяваща повърхност, място, където да измерим колко сме израснали и да се обогатим, след като сме поели от външния свят.

Изложбата може да се разгледа до 20.11.19

бюлетин

още реакция