Melba Sofia Design Festival се завръща със силна програма с международни лектори, изложба, филми и музика

Обявени са първите четири имена в международния симпозиум и ранни фестивални билети.

От 7 до 30 ноември 2019 г. в София ще се състои второто издание на Melba Sofia Design Festival - различни дисциплини на дизайна, миксирани в еднодневен международен симпозиум с имена от цял свят, изложба-преглед на българския дизайн от последната година, филмова програма с фокус дизайн, разнообразни креативни активности и парти. Селекцията от доказани местни и международни имена ще надгради Мелба преживяването - след силното първо издание на фестивала през 2018 г., и целогодишните месечни срещи на живо с отличителни представители на местната дизайн сцена. 

Международен симпозиум: събитие с лекции в един ден, което събира забележителни световни представители на продуктовия, интерактивния и графичния дизайн, илюстрацията, медиите и визуалната комуникация. На 9 ноември от 10:00 до 19:00 часа, в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК), българската публика ще срещне независимото швейцарското студио за създаване на шрифтове - Grilli Type; ирландския активист и мултимедиен артист - Джо Каслин, който е автор на популярния социален проект Volunteers; руските колоси в графичния дизайн и създаването на бранд идентичност - Shuka; както и Maarten Gielen от награждаваното белгийското студио ROTOR - автор на Белгийския павилион на Архитектурното биенале във Венеция през 2010 година. Предстои да бъдат обявени още имена на лектори в симпозиума.

Откриването на изложбата Преглед на българския дизайн 2019 е на 7 ноември, а визуалните творци са подбрани от Студио Комплект. Проектите са в дисциплините графичен, продуктов, комуникационен дизайн, мода, иновации, илюстрация, анимация и социални кампании. 

Тази година програмата на фестивала обогатява преживяването с независима филмова програма от шест заглавия с обща тема дизайн. Сред тях е заглавието Rams - документален портрет на един от най-влиятелните продуктови дизайнери в света - Дитер Рамс. Той е автор на дизайна на стотици електроуреди на бранда Braun и е основоположник на много от принципите на добрия дизайн на съвременните продукти за масова употреба, включително iPhone.

“Дизайнът има не само естетическа, но и силно политическа и социална тежест в живота ни, тъй като се прилага за решения на много съвременни световни проблеми”, казват организаторите на МЕЛБА Фестивала - Студио Комплект. “За второто издание на Мелба Фестивала сме селектирали лектори, които следят и работят с темите устойчивост, иновация, бизнес и емпатия, разбивайки традиционни модели и предлагайки удачни решения с дълготрайно благотворно влияние в ежедневието”.

В продажба са първите ранни билети за фестивала на по-ниски цени - пакетна от 100 лв. за Международния симпозиум, пет филмови прожекции и откриващо парти с DJ; и единичната цена за симпозиума - 80 лв. Билетите са достъпни тук.  

Melba Sofia Design Festival е част от Инициативите за дизайн МЕЛБА и са продължение на лансирания в края на 2017 г. от Студио Комплект в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура “Динамичен архив за български дизайн МЕЛБА” | melba.bg. 

Подробности за програмата на фестивала ще бъдат разкривани всеки ден на Facebook страницата и на https://melba.bg/festival/.

бюлетин

още реакция