Бляскави тоалети и заслужени награди на 71-вата церемония на наградите "Еми"

Големите победи на “Игра на тронове”, Фийби Уолър-Бридж и “Чернобил”.

Големите призове в телевизионната индустрия “Еми” бяха раздадени на бляскава церемония без водещ, подобно на последните награди “Оскар”. Част от причините за това беше именно успеха на “Оскар”-ите, както и провала на миналогодишните водещи на наградите “Еми” – комиците Майкъл Че и Колин Джост, който бяха наистина не на място. За сметка на това обаче имаше достатъчно пиперливи шеги по адрес на горещите клюки от телевизионния свят. Стивън Колбер и Джими Кимъл (и двамата водили церемонии на наградите) излязоха да връчат наградата за най-добър комедиен сериал и се пошегуваха, че това да няма водещ е глупава идея и че именно те са жертвите на това решение, защото да бъдат водещи е единственото, което умеят. Актьорът Томас Ленън пък се пошегува, че една от предишните победителки гледа тази вечер от затворническата си килия, визирайки актрисата Фелисити Хъфман, която беше осъдена на 14 дни затвор, заради опити за подкуп за място в университет за дъщеря си. 

Големи победители безспорно имаше и един от тях беше сериалът “Игра на тронове” с рекордни 32 номинации и 12 спечелени награди, включително за най-добра драма и поддържащ актьор в лицето на Питър Динклидж. Независимо, че финала на епичната история не беше приет добре от фенове и критици, определено беше изпратен подобаващо от телевизионната индустрия. 

Тук идва място да споменем няколко жени, които абсолютно заслужено си тръгнаха с големи призове. Фийби Уолър-Бридж, създателката на сериалите “Fleabag” и “Убивайки Ийв” беше една от звездите на вечерта. 34-годишната британка обра награди за главна роля, за комедиен сериал, за сценарий, а екипът й взе награда и за режисура, монтаж и кастинг за “Fleabag”. Историята на неомъжена лондончанка с проблеми с мъжете и алкохола започва като моноспектакъл в Единбург и доби световна популярност като сериал през последната година. Има два сезона, а в главната роля е самата Фийби. Актрисата и сценарист отказва да направи още сезони и типично по британски спира, докато е на върха. Уолър-Бридж, която беше придружена от приятеля си – драматургът Мартин Макдона, излезе цели 4 пъти на сцената и беше истински трогната. Сподели, че писането е много трудно занятие и именно такива признания му придават толкова стойност. 

Друга дама, пряко свързана с Фийби Уолър-Бридж, е актрисата Джоди Комър, която е в ролята на убийцата Виланел в другия сериал, създаден от Фийби – “Убивайки Ийв”. Джоди и Сандра Оу са в главните роли на една непрекъсната игра на котка и мишка между престъпник и агент на секретните служби. Комър е изключителна в ролята си на психопат, който не изпитва никакви чувства към околния свят и е тренирана в професионални убийства. Тя си тръгна с приза за главна драматична роля и благодари на колежката си Сандра Оу. 

Сред другите колоритни победители на сцената бяха Алекс Борстийн и Тони Шалуб, съответно за поддържаща женска и мъжка роля в сериала “The Marvelous Mrs. Maisel”. Историята на жена стенд-ъп комик през 50-те години очарова света и сме в очакване на трети сезон, а Борстийн и Шалуб определено са сред най-ярките персонажи. Известна с хапливото си чувство за хумор, Алекс, която спечели и миналата година, призна, че тъй като много хора са се вълнували, че е била без сутиен на церемонията, тази година признава от самото начало, че е без бельо. 

Хитовият сериал на HBO, който спечели фенове и критици през изминалия сезон и се сдоби с един от най-високите рейтинги в платформата Imdb – “Чернобил”, обра най-големите награди за лимитиран сериал, а именно за сериал, сценарий и режисура. 

Американските призове за най-доброто от телевизионния свят определено бяха превзети от британци тази година, тъй като американските победители бяха значително по-малко. Актьорът Били Портър влезе в историята като първия чернокож гей мъж, който си тръгна с приза за най-добър драматичен актьор за сериала “Pose”. Джарел Джаром пък стана най-добър актьор в лимитирания сериал на Ейва Дювърней – “When They See us”, а Бил Хейдър абсолютно заслужено грабна приза за най-добър комедиен актьор за историята на наемен убиец, който става актьор -  “Бари”. Актрисите Мишел Уилямс и Патриша Аркет допълват американската квота с призове за ролите си в “Fosse/Verdon” и “The Act”. 

Списък с всички победители може да откриете тук.

бюлетин

още реакция