В името на таланта

За втора поредна година фондацията на оперната прима Ина Кънчева дава шанс на млади таланти.

За втора поредна година фондацията на оперната прима Ина Кънчева – „Културни перспективи“ дава шанс на талантливи, млади хора с поредното издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“. Екипът на Ина Кънчева и менторите на стипендията за тази година - Правдолюб Иванов, Капка Касабова, Красимира Стоянова, Иван Лиска и Диана Добрева ще подкрепят млади таланти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс.  Благородната идея е учредена като проект от фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП, а основен двигател на стидендията е българското сопрано Ина Кънчева. Целта е всяка година да се подкрепят млади талантливи български творци като се стимулират качествата и потенциала им, така че да им се даде възможност да се превърнат в завършени артисти. Всеки стипендиант получава в рамките на едногодишния цикъл - работа с ментор в продължение на една година; осигуряване на бюджет, покриващ целевите разходи за конкретен проект на кандидата; участие в годишен тематичен спектакъл - пърформанс като екипно представяне на отличените в рамките на ежегоден фестивал „Културама“.

Кандидатстването за второто издание на Стипендията ще бъде активно в периода 1 септември – 1 октомври 2019 г.

Първото издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“ подкрепи осем кандидати в петте области на изкуството и спомогна за осъществяването на различни артистични проекти. Всички те ще бъдат представени пред публика чрез серия от самостоятелни пърформанси през есента на 2019 г.  През септември и октомври младите таланти ще се изявят в рамките на „Културама“ – фестивал на изкуствата, продуциран от фондация „Културни перспективи“ и подкрепен от Столична община. На 1 ноември 2019 г. с насоките на своите ментори ще поставят театрално представление на сцената на Драматичен театър – Пловдив като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. В последствие спектакълът ще бъде достъпен и за софийската публика на сцената на Театър „Азарян“ през сезон 2019-2020. 

Стипендията се реализира благодарение на изключителната подкрепа на основните партньори КЦМ 2000 ГРУП, ДЖЕНЕРАЛИ ЗАСТРАХОВАНЕ АД, ALTO Communications & Publishing, Ligna Group, The Smarts, Столична община, ZIPIT и др.

Официална информация, условията и формулярът за кандидатстване могат да бъдат намерени на интернет страницата на Фондация „Културни перспективи“ eто тук.                                                                                                                                             

Официална страница на Национална стипендия „С усилия към звездите“ може да откриете тук.

бюлетин

още реакция