Филми, разкош и щипка скандал във Венеция

Потапяме се в програмата на най-стария филмов фестивал в Европа.

Тази вечер ще бъде открито 76-тото издание на най-стария филмов фестивал в Европа – този във Венеция. Последните няколко години победителите там се считат за сигурни кандидати, че даже и предстоящи носители на “Оскар” след това. Филмът, който ще сложи началото на всичко, е “Истината” на японския режисьор Хирокадзу Корееда, чийто предишен филм “Джебчии” стана носител на “Златната палма” в Кан тази година.Това е първото му заглавие, който не е на японски, а действието се развива в Париж и участват Жулиет Бинош, Катрин Деньов и Итън Хоук. Организаторите на фестивала обаче запазват правото си да скандализират чисто по италиански и накарат филмовия свят да говори за тях дори преди откриването. Липсата на баланс в пола при режисьорите и допускането на имена като Роман Полански и Нейт Паркър слага само началото на историите, които можем да очакваме. И докато филмовият фестивал в Торонто има 35% женско присъствие при творците си, то Венеция и Кан все още покриват минимални бройки. Независимо, че тази година начело на журито във Венеция е дама – аржентинската режисьорка Лукресия Мартел. 

Новият филм на Роман Полански "Офицер и шпионин" е в конкурсната програма и историята е по статия на Емил Зола от 1898 година, в която френският писател смело обвинява правителството в антисемитизъм и беззаконие. Изважда съдебни грешки на показ и необективно поведение на съда. Според него на мястото на обвинения в шпионаж Алфред Драйфус трябва да бъде майор Естерхази. В резултат на писмото писателят е обвинен в клевета. В главните роли са Жан Дюжарден и Луи Гарел (мъжът до Летисия Каста). Самият Полански остава противоречив и до днес, след като му беше отнето членството в Академията на филмовите изкуства и науки, тъй като срещу него има заповед за арест от 1978 година по обвинение в изнасилване на малолетна. Независимо, че Роман Полански има много ограничена възможност да пътува, той продължава да прави филми и да предизвиква вниманието на света към тях. “Офицер и шпионин” ще видим и у нас в рамките на фестивала CineLibri през октомври. 

Режисьорът и актьор Нейт Паркър е другото противоречиво име. Той предизвика фурор с филма си “Раждането на нация” през 2016 година, но веднага след това избухна и скандалът. Паркър и негов приятел са обвинени в изнасилване в края на 90-те години, а момичето, което ги обвинява, се самоубива. 

Независимо, че режисьорът е оневинен, информацията тотално погуби филма му на бокс офиса. “American Skin” е първата продукция, който той прави оттогава и ще представи именно във Венеция. 

Сред заглавията, които очакваме с нетърпение са новата колаборация на италианеца Паоло Сорентино и актьора Джуд Лоу – “Новият Папа”, “Жокерът” на Тод Филипс с Хоакин Финикс, “The Marriage Story” на Ноа Баумбак с Адам Драйвър и Скарлет Йохансън, “Към звездите”, където ще видим Брад Пит на голям екран за втори път в рамките на няколко месеца, “The Laundromat” на един от най-великите съвременни режисьори Стивън Содербърг с Мерил Стрийп, Гари Олдман, Шарън Стоун и Антонио Бандерас, феновете на младата звезда от “Назови ме с твоето име” – Тимоти Шаламе ще могат да го видят като крал в “The King”, а Пенелопе Крус, Едгар Рамирез и Гаел Гарсия Бернал ще се забъркат в шпионски игри в “Wasp Network”.

Разбира се, ще се насладим на всички тези звезди и в най-бляскавите им визии, пристигайки на остров Лидо да представят филмите си. Филмовият фестивал продължава до 7-ми септември.  

бюлетин

още реакция