Бузлуджа - зов за завръщане

Пиеса за слушане въвлича публиката в интересен експеримент, миксиращ минало, настояще и бъдеще.

Точно една година преди американският филмов режисьор Стивън Спилбърг да влезе в сърцето на деца от всички възрасти с "Извънземното“, на връх Бузлуджа се издига паметник на Българската комунистическа партия, който напомня космически кораб. Унищожени са 15 000 кубически метра скала, за да се издигне монументът, чиято функция била да служи за официално място на събиране на комунистически лидери. Паметникът е открит през 1981 г. с думите на тогавашния комунистически лидер Тодор Живков:

"За мен е чест да бъда в историческата позиция да отворя Къщата-паметник на Българската комунистическа партия, построен в чест на постиженията на Димитър Благоев и неговите сътрудници, който преди 90 години постави основите на революционната марксистка партия в България. Нека пътищата, водещи тук – към легендарния връх Бузлуджа, тук в Стара планина, където първите марксисти дойдоха да продължат работата на свещената и чиста любов, която започнаха от социалистическите писатели и философи – никога не бъдат в разочарование.“

В интервю за вестник "Дума“ създателят на проекта – архитект Георги Стоилов си спомня:

"Напрежението беше огромно. Условията в Балкана са изключително тежки, дори през лятото има дни, в които вятърът е много силен, горещини, да не говоря за зимата. Почти 6 месеца в годината не може да се работи. Всичко вървеше по план, но строителството отне 3-4 години. Предложих идеята парите за изграждането на комплекса да се съберат от хората, да не плаща нито партията, нито държавата. Организира се специална акция, пуснаха се марки, които се продаваха. Събраха се 16 млн. лв. За строителството на паметника се изразходваха 14 млн. лв., включително и за околната среда. Останалите 2 млн. лв. бяха дадени за детски градини.“

Първоначалният ентусиазъм отстъпва място на реалните условия за постигане на партийния блян. Осем години, 6000 работници, 3000 тона стомана и 70 000 тона бетон поглъща монументът, който се прочува и извън пределите на България десетилетия по-късно с прозвището "чинията“. Последната новина дойде от американската фондация "Гети“, която дари безвъзмездно 185 хиляди долара за реставрацията на паметника. 

И докато за физическото възстановяването на Бузлуджа се предвиждат години, реконструкцията на паметта в това отношение тече със скоростта на изкуството – най-опитният и оригинален посредник в комуникацията между времената – минало, настояще, бъдеще. Такава ще е целта и на интерактивният пърформънс "Нонументи“, който организират драматургичен колектив Лигна (Германия) и Информбюро Асоциация (България).

Пърформънсът е в интересен формат - пиеса за слушане, в която активен участник е и публиката, която следва указанията на екипа през слушалките на смартфона си, и така е въвлечена в интересен експеримент - тотален микс от минало, настояще и бъдеще. 

Събитието ще се случи на 14-и септември, от 14.30, а за да участвате си носете смартфон и слушалки. Организаторите са осигурили транспорт от сборни пунктове в  Габрово, Казанлък и Велико Търново, а за повече информация следете сайта на Габровското биенале. То е един от партньорите на инициативата и е организатор на изложбата със същото заглавие – Нонументи (13 септември, 18.30, Музеят на хумора и сатирата), която предшества пърформънса. Експозицията представя оригиналната селекция на паметници от Централна и Източна Европа, направена от платформата Nonument.org,

Силен акцент в изложбата е паметникът на връх Бузлуджа, създаден като дом на Българската комунистическа партия. Любопитни са документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, а специално внимание е отредено на карикатурите и вицовете, измислени по темата. 

бюлетин

още реакция