Как изглежда литературата отвътре?

Отговори на този и други литературни въпроси - в новия курс на писателя Георги Тенев.

Творческият процес е сложен, вдъхновяващ, вълнуващ и много дълбок. Да пътуваш в себе си, за да откриеш вътре правилните думи, е все едно да скочиш дълбоко в океана. Там, където е безкрайното синьо и където не знаеш дали ще оцелееш, но въпреки всичко се вълуваш. Вълнуваш се, защото онова, което имаш да разкажеш е ценно и самият ти вярваш в него.

Вероятно ти се е случвало да искаш да напишеш  свой собствен роман, но някак все си изпитвал неувереност в себе си или си ставал жертва на страха от белия лист. Гледате се двамата и не знаете точно как и от кое място да започнете. Време е да повдигнем завесата и да те поведем на едно вълнуващо пътешествие. Готов ли си? Ела, не се страхувай...

Добре дошъл в света на създаването.

Разказването на истории и конструирането на цял един художествен свят е висш пилотаж, който с немного усилия би могъл да осъществиш. Прозата, киното и театърът почиват на текста, а той има своите правила, колкото и свободно да се плува във водите му. Изключително важно е да познаваш въображението си преди процеса на писането. Да си комуникираш с него и да го прегръщаш. Научи се да наблюдаваш света около теб, да владееш случайността, да познаваш сънищата и света на фикцията. Анализирай себе си, открий баланса между спонтанното и техническото. Вгледай се в понятието конфликт и си задай въпроса познаваш ли времето като действие и действието като съдържание. Избери си мащаб. Разказ, новела, роман. Избери си мащаб и смело скочи в него. Наблюдавай себе си и света и сътвори собствен свят, в който да потънят мнозина читатели. Напиши книга, която да е пълна с подчертани пасажи. Защото знаеш, че сюжетите ти имат силата да развълнуват някого. Единственото, което е необходимо, е да поемеш на пътешествие вътре в себе си. Да скочиш в океана, за да видиш наистина как изглежда литературата отвътре.

Ако ти е любопитно, значи вероятно курсовете "Създаване на художествена реалност“ са точно за теб. Ние повдигнахме завесата, а Георги Тенев ще свърши останалата магия. Все пак говорим за човек, който е е писател, сценарист и драматург. Автор е на романите "Партиен дом“ (Награда за български роман на годината на фондация "ВИК“, 2007), "Кристо и свободната любов“, "Господин М.“, на сборника с разкази "Свещена светлина“ (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център) и "Жената на писателя“, а тази година на пазара се появи и неговия тайнствен "Балкански ритуал“. Един от онези български романи, които те карат отново да повярваш в българската литература.

Следващият може да е твоят.

Научи повече за събитието тук и във фейсбук.

бюлетин

още реакция