Невидима нишка

Британският моден дизайнер Чарлз Джеймс, вдъхновил Кристиан Диор за революционната колекция New Look, е музата за филма „Невидима нишка“.

"Шик?! О, не използвай отново тази изцапана от употреба дума! Шик?! Който я е измислил трябва да бъде наказан публично! Дори не знам какво значи тази дума!“, лута се в изпълнения си с противоречия свят Рейнълд Уудкок – главен герой в един от най-фините и деликатни филми на американския режисьор Пол Томас Андерсън.

Ролята на голям екран извая със съвършенство Даниел Дей-Луис, а в интервю за списание Cinema и двамата с режисьора на "Магнолия“ признаха, че са използвали като вдъхновение не френската модна легенда Кристиан Диор, а британският му колега Чарлз Джеймс (1906-1978). Всъщност, именно Чарлз Джеймс е основата, върху която стъпват и режисьор, и актьор, за да изваят сложния образ на Рейнълд – властелин на детайлите, повелител на перфекционизма и, в същото време, потаен пазител на деликатни мисли и чувствителна душа. 

Бурен и с несломим дух е и определението за родения в Англия Чарлз Джеймс – плод на любовта на американка от заможно семейство от Чикаго и британски военен офицер. Нормите и правилата не са по вкуса на Чарлз, който е изгонен от училище заради чести бягства в името на любовта. Оттогава датира и постоянната война с баща му, който му отказва "честта“ да използва семейната фамилия, когато през 1928 година младият и амбициозен дизайнер отваря първия си бутик в Ню Йорк. Той носи името "Чарлз Бушрон“.

Две години по-късно напуска Ню Йорк и се установява в Лондон, където е поканен да сътвори сватбената рокля на красивата Баба Бийтън, сестра на популярния фотограф и съученик на Чарлз – Сесил Бийтън. Той е човекът, който отваря широко вратите на модното ателие на Чарлз Джеймс за съпругите на лондонските аристократи и това се оказва любов от пръв поглед за всички страни.

Събрал кураж и средства, Чарлз регистрира компанията, която носи истинското му име: Чарлз Джеймс. Така започва да пише красиво първата глава от авантюристичния романс с модата. Пътува често между Лондон и Париж, където са най-верните му клиентки. Сред почитателите му и е френският моден дизайнер Кристиан Диор, който го нарича "революционер в модата“. Запазен знак за Джеймс остават ефектните и обемни рокли, оживяли сякаш от приказките. За една от тях се налага да се изработи специална структура, която да осигурява правилното позициониране върху тялото на британска аристократка. 

"Обичам жените и красотата – модата е най-добрата комбинация от двете ми страсти!“, признава в интервю за списание Vogue британският моден вълшебник. 

Често променя тенденциите, а със същата лекота сменя и местожителството си. Последните 14 години прекарва в прочутия хотел Chelsea в Ню Йорк, където се намират и домът му, и студиото му. Умира от пневмония през 1978 година, а в оставено писмо до съпругата си Нанси Лий завещава една част от творенията си на The Costume Institute в Ню Йорк. 

"Красотата е мисията на всеки артист“, завършва прощалното си писмо Джеймс.

Изложбата Чарлз Джеймс – скритите форми на красотата е в галерия 10 Corso Como, Милано до 28-и юли  

бюлетин

още реакция