Кино под звездите

CineLibri и Културен център G8 представят удивителна селекция от филми в двора на любимото кино.

Седмото изкуство е от онези изтънчени удоволствия, за които понякога не ни остава достатъчно време, все се крием в оправдания и издигаме заетостта си в култ. През лятото София е прекрасна, сградите придобиват особено оранжево очарование и дворовете и градините изкушават повече от всичко останало на този свят. CineLibri и Културен център G8 представят удивителна селекция от филми в двора на любимото кино. Там ще бъдат и ледените коктейли, както и съзвездия вместо прожектори.

Не се колебайте и отведете някой ценен човек на кино под звездите. Ето кои филми можете да видите:

Закуска в Тифани

Книга и филм, които нямат нужда от представяне. красивите думи на Труман Капоти понякога се обличат с елегантните рокли на Одри Хепбърн, а под пръстите им нежно се изплъзва мелодията на Moon River. Култова лента, без която перлите нямаше да са това, което са. Както и целувките под дъжда.По действителен случай

Достатъчно е само да ви кажем, че режисьорът е Роман Полански, адаптацията е върху едноименния роман на Делфин дьо Виган, а една от главните роли е посветена на неустоимата Ева Грийн. Разбира се, звездата на психологическият трилър е Еманюел Сение, която отново е неотразима и фантастично влиза в образа на изтерзана писателка, която открива опора в своята най-голяма почитателка. Ел. А какво се крие зад нейния образ… Дали не е всичко плод на въображението ни и колко голяма нужда всъщност имаме от друг човек, който да ни избави от собствените ни мрачни състояния?

Истанбул червен

Вероятно не е случайно, че филмът взе голямата награда на фестивала през 2017 година. Ферзан Йозпетек написва романа и сам режисира адаптацията му. Безспорно се справя блестящо и с двете начинания, създавайки една нежна и красива съвременна градска приказка, в която всички персонажи тръгват по следите на собствените си терзания, докато накрая не срещнат отговора директно в очите на яркия истанбулски залез.

Любимата формула на професора

Филмовата адаптация по едноименния роман на Йоко Огава е трогателна история, в която през съдбата на едно семейство, съвсем деликатно и изтънчено по японски, се разказва за истински ценните неща, които днес сякаш забравяме. Много е важно с търпение да опознаваме другите хора и да прегръщаме техните странности, защото вселената и човешките отношения се крепят на хармония, баланс и допълване.

Идеалът

Филмът е всичко онова, което е литературата на френското бохемско момче Фредерик Бегбеде. Гази смело в дълбоките води на днешния свят, в който идеалът е заклещен между цифрите 90/60/90, забавленията витаят в алкохолните бутилки, а голото тяло далеч не е толкова трудно за намиране, колкото голата душа. Забавен, елегантен, секси и умна френска комедия. От онези, които се отдават само на Бегбеде. 

На плажа Чезъл

Двама души, една първа брачна нощ, която води със себе си първите докосвания и отваряне на портите на интимността. Гениалният корифей на британската литература Иън Макюън написва роман, в който деликатно ни подсеща какво сме изпитвали при първата любов. Всички терзания, колебания и емоции отново са там, а при всеки допир на страницата изплува спомен за всичко сякаш забравено. Същите емоции носи и филмът и определено не е за изпускане.

Ще се видим там горе

Филмовата адаптация на едноименния роман на Пиер Льометр е пищен визуален спектакъл, който през изтънчения хумор говори за най-сериозните проблеми на войната и разрухата, която тя може да нанесе върху човешката душа. Филмът взе голямата награда на фестивала през 2018 година и безспорно е екранизация, която си заслужава да бъде гледана отново и отново. Защото е от онези произведения, които имат силата да спират дъха.Безкрайната градина

"Безкрайната градина” е съвременна градска драма, под чиято повърхност пулсират невидими светове и се раждат неочаквани чувства.”

“Безкрайната градина” е интимен и личен за всеки човек, живял и крачил някога в града ни София. Обичал някога това момиче и жадувал за устните му. Интимен е и за всеки българин, защото е последния проект с участието на големия Никола Анастасов. Актьорът, чиито очи носят деликатна тъга и смирена мъдрост, оставя след себе си усещането за безкрайност. Да. Без край. Защото красивите изкуства, емоции и хора не отиват никъде и не ни напускат. Оставят след себе си пътека от рози и на нас остава само внимателно да стъпваме по тях. Боси. Притихнали в себе си. Готови за любов.

 

Геният

"Един редактор никога не може да знае със сигурност дали е помогнал на една книга да съществува, или я е унищожил напълно. Това е, което го държи буден нощем".

Задължително ви препоръчваме да гледате филмовата адаптация на романа, който ще ви запознае с редактора на едни от най-големите писатели за всички времена. Колин Фърт, Джъд Лоу и Никол Кидман са комбинация, която не бива да пропускате. 

Изгубеният град Z

Филмът разказва историята за британския изследовател Пърси Фосет (Чарли Хънам), който пътува в Амазония в зората на XX век и открива доказателства за непозната досега, напреднала цивилизация, която вероятно някога е обитавала района.

Пренебрегвайки присмеха на научните организации, считащи местното население за "диваци“, твърдо решеният Фоусет, подкрепян от съпругата си, сина си и своя помощник, се завръща отново и отново в джунглата в опит да докаже теорията си, докато не изчезва мистериозно през 1925 година.

бюлетин

още реакция