Перфектният ден на Мариета Ценова

От изложба във Варненския дом на архитекта до премиера на книга с еротични рисунки на художника-аниматор Анри Кулев в София.

Ако в британското кино и филмовите архиви на 007, М. означава почти всичко, защото зад тази мощна буква-съкращение от MI6 се крие историята на цялото британско разузнаване, поднесено на голям екран в най-аристократичния му вид (ролята на шефа на Джеймс Бонд са изпълнявали Бърнард Лий, Робърт Браун, Джуди Денч и Ралф Файнс), то в претендиращите да познават образците на добрата визуална култура на българските медии, М. е достатъчно улеснение към верния отговор – Мариета Ценова.

Дългогодишен стилист на списание "Егоист“ и основна част в култовото му ДНК, което вълнуваше, провокираше и моделираше вкус, Мариета Ценова продължава да прави онова, в което е истински и доказан специалист – генериране на стойностна визуална храна. Онлайн изданието Perfect day, на което Мариета е създател и основен двигател, е, както го описва самата тя "медиатор, който информира и провокира любопитството на читателите си“.

Идеята на онлайн списанието е да създаде чрез съдържанието си представата за "един перфектен ден“, за "калейдоскопа“ от малките неща, които могат да придадат съдържание и смисъл на деня. Perfect day е отново смел експеримент, в който Мариета Ценова отдавна е доказала мастър титлата си на провокатор, на агент, който никога не търси и не живее в зоната на комфорта.

Експозицията Perfect day, която гостува на Дом на архитекта във Варна от 1 юли до 1 август, показва селекция от фотографии, снимани за онлайн изданието, което се издава между Лондон и София. Към съдържанието на всеки брой Мариета прави рекламни визии на продукти, обекти на дизайн, социални платформи, каузи, книги, филми, с идеята да акцентира върху важността на съдържанието и формата му.

Историята на Perfect day, събрана в BEST OF Мариета Ценова, е най-красивият аргумент за морски уикенд на север.

И докато във Варна на фокус са безценните находки в Perfect day, на 9 юли, столичната галерия KО-ОP показва еротичните рисунки на художника-аниматор Анри Кулев, както и премиерата на неговата книга Orient Sexpress – пореден проект, в който Мариета се включва като куратор и артистичен съветник. Роли, в които е постигнала съвършенство и, в които, се надяваме да се изявява все по-често.

бюлетин

още реакция