Отблизо с режисьорката Рейчъл Флейт

Дамата зад филма „Запознайте се със Селма Блеър” ни разказва за работата си с актрисата

Документалната режисьорка Рейчъл Флейт е смела дама, която обича да разказва истории. Тя е и тази, която се наема с нелеката задача да разкаже битката на актрисата Селма Блеър с множествената склероза. „Запознайте се със Селма Блеър” ще бъде излъчен по TLC по повод световния ден за борба със заболяването – 30-и май – и ни показва отблизо болките и борбите, на които актрисата позната от „Секс игри”, „Най-сладкото нещо” и „Професия блондинка” е подложена. Селма отваря дома си и сърцето си, за да разкаже на света всичко това с помощта на Рейчъл, която, от своя страна, страда от алопеция.


Как си?

Много добре, пишехме си даже сега със Селма.

Това е много хубаво! Разкажи ми как и защо реши да направиш този филм и как реагира Селма на идеята?

Селма започнала да си води видео дневник, когато симптомите ѝ се влошавали. Тя ги изпращала на мениджъра си Трой и когато решила, че ще се подложи на присаждане на стволови клетки, той предложил процедурата да бъде заснета. Идеята била, че всъщност ще е много полезно за хората. Така започнали да търсят документалист. 

Запозна ни общ приятел фотограф, изпратиха ми записите и ме попитаха дали виждам филм в тях. Отговорът ми беше: „Разбира се!“ И се заговорихме виртуално. Веднага усетихме химията помежду ни. В първия ни разговор тя каза: „Ти си плешива, а аз имам множествена склероза, какво ще направим по въпроса?“ До момента, в който започнахме да снимаме, вече я чувствах изключително близка. 

В какъв етап от живота си един човек може да бъде искрен? Хората рядко са толкова честни особено когато говорим за публична личност – невероятно е колко искреност има в този филм!

Селма беше вече на етап, в който се беше предала, болестта беше взела превес. Мисля, че си готов да си искрен, когато животът наистина те е отупал здраво. Когато имаш препятствия и въпреки това продължаваш, си казваш: „Нямам какво да губя.“ Селма има това заболяване – защо да не го сподели. И получи толкова подкрепа в следствие на тази искреност, това в крайна сметка помага и на нея. 

Селма Блеър


Филмът е много емоционално преживяване, ти самата как реши какво да влезеш в него, сигурна съм, че си имала часове суров материал.

За мен най-важното беше да сме в настоящия момент със Селма. Използвахме архивен материал и интервюта възможно най-малко. Като документалист аз се стремя да разказвам историята тук и сега. 

Защо заглавието е „Запознайте се…“?

А подзаглавието е „Ролята на живота“. Селма винаги е била поддържаща актриса, не е била в центъра на всичко като холивудска звезда. Така че аз я представям пред света в най-важната ѝ роля – така, както не я е виждал досега. 

Ти защо искаше да разказваш истории?

Правя това от дете, измислях страхотни неща с богатото си въображение. Най-интересно ми беше да наблюдавам хората. Много обичам да разказвам истории, които помагат, особено на жените около нас. Моето преживяване като плешива жена е много интересното и мисля, че алопецията изостри чувството ми на емпатия. Да живееш по този начин 40 години е особено и те променя. Интересно ми е да видя какво свързва хората и искам да разказвам цялата истина! Носила съм и перука през годините и просто я махнах в един момент, искам да бъда възможно най-искрена.

Гледайте „Запознайте се със Селма Блеър” на 30-и май по TLC в HBO Max


бюлетин

още реакция