Прерията на Рони

Мария Арангелова с видеоклип, вдъхновен от песента на Андрония Попова „Грее нощта“.

За да направиш прерия е нужно – пчела и детелина и една мечта голяма. Дори мечтата само стига, когато пчела и детелина няма!

Миниатюрна, крехка, вълшебна – Рони (Адрония Попова) винаги ми е напомняла героиня, която преминава между световете и оставя малки дири, за да се ориентираме в процепите между тях. Джудже, което обикаля реалностите и великан, който живее в тайните им – същество, надарено със способността да съживява мечтите си, подобно на поезията на Емили Дикинсън

Вдъхновена от Рони и нейната песен "Грее нощта“, включена в последния албум на "Насекомикс“ – "Великани и джуджета“, режисьорката Мария Арангелова засне видеоклип, който ще се покаже за първи път пред публика на 24-и юни, 19 часа, в Casa Libri. Датата е избрана неслучайно – Еньовден – времето, в което коридорът между пространствата се отваря – процеп, който Рони познаваше, виждаше и използваше многократно. 

"Обещах й, че един ден ще направим нещо заедно и ето… направихме го! И аз се включих в тъжния хор на тези, които не почитат хората докато са живи и за това се налага да ги почитат след смъртта. Тази песен, защото е любимата ми. Защото още от първото слушане "Грее нощта“ заблестя във мен като звезда, като ядрото на някакъв ядрен реактор, който първо се опита да ме убие, но след това се оказа, че това е дар от енергия, за да стигне тази светлина до екрана. Тази идея има за цел да изрази емоция. Видеото не разказва история, а се движи по тънка емоционална крива, съществува невидима нишка, която свързва всички тези толкова различни образи в едно хомогенно цяло, което се разполага в много по-голям отрязък от време от трите минути, в които така гениално са се наместили текста на Марий Росен и музиката на Рони. Периодът е дълъг, повече от 20 години. 20 години, в които живота с голяма лекота, като най- добрия разказвач на истории, замахна с четката и нарисува всички тези вдъхновяващи хора под небето и после със същата тази безкомпромисна лекота постави Рони в центъра на композицията като ни я отне чрез Смъртта.

"Великани и джуджета“ е албум, който Рони записа по много специален начин, повечето от вокалите в него са записване не в студио, а на различени, избрани от Рони, специални за нея места - мисля, че един от вокалите е записан в пещерата Утробата, друг навътре в морето на Кара дере…..Идеята за клипа, който ще видите на 24 юни за първи път, е провокиран от представата ми за Рони - първо видях очите й, вградени в звездния свод на нощното небе над България. Очите бяха затворени и отворени едновременно, като в онази неръкотворна икона на Христос, чиито очи понякога те гледат, а друг път не... от това видение се появи и идеята за портретите със затворените, отворени очи!“

бюлетин

още авангарт