Приказката на Грейс Кели

64 години след сватбата на Грейс Кели с принц Рение все още не можем да откъснем поглед от тях.

Далечната и изящна като ледена принцеса Грейс Кели се омъжва за принц Рение. А Монако сякаш започва да диша и живее с нов ритъм. Защото когато една голяма любов се случва, тя по невидим начин успява да омагьоса всички наоколо. Принц Албер, единственият син на двойката и наследник на трона споделя, че следата, която сватбата е оставила в Монако, е повече от невероятна. За него и сестрите му, принцесите Каролина и Стефани, това е било просто сватбата на техните родители. И истинска мечта за целия останал свят. До ден днешен роднини на принц Алберт, които са присъствали на сватбата, говорят за нея сякаш е била вчера. Като че ли порцелановата Грейс все още се разхожда някъде из тайните градини…

Грейс Кели и божествената сватбена рокля. 

Грейс Кели заминава за Ню Йорк на 4 април 1956 г., след усилена подготовка по сватбата и завършен филм (класиката “Висшето общество”). Изпратена от повече от 200 репортери и посрещната от над 1800 на пристанището в Монако, Грейс най-накрая достига до яхтата, на която я очаква и нейната любов. Принц Рение. А през това време Аристотел Онасис решава да направи скромен подарък на новото бижу на Монако — хиляди бели и червени рози са хвърлени от самолета му. Типично в негов стил.

Следват едноседмични партита, десетки чужди делегации, фойерверки, церемонии, прекалено много протоколни изяви. Години след това принц Рение споделя, че Грейс през цялото време е искала просто да го хване за ръка и да го отведе в някоя малка църква в планината, където да се венчаят. И да са само двамата. Като отделен свят, какъвто винаги са били. 

Грейс Кели и принц Рение.

На 19 април Грейс Кели пристига в катедралата “Сен Никола” в Монако. Стотици метри белгийска дантела и коприна, които сякаш се изливат по силуета на една от най-красивите жени на света. Принц Албер си припомня спомените на Грейс Кели. Споделяла е, че това е един от най-магическите моменти, които е изживявала. И то не заради милионите погледи, които гледат само нея. А заради неповторимата атмосфера на мястото и любовното притеснение на съпруга ѝ. Той дори не успява да ѝ сложи халката, "Cartier", изработена специално за нея. Грейс му помага. Още от първия миг.

Моментът, в който поставят сватбените си халки.

Списъкът на гостите е безкраен и звезден — Аристотел Онасис, Кари Грант, стотици филмови знаменитости. Точно толкова много са и злите езици. Години след като принцесата умира в катастрофа, слуховете, че сватбата е била просто сделка, организирана от Онасис, не стихват. Според неблагожелателите на двойката, Онасис просто е искал да привлече хайлайфа на Холивуд. А какъв по-добър начин от това да им открадне 26 годишната красавица?

Точно миг преди сватбата.

 

Но ние искаме да помним онзи първи момент, в който са се запознали. Грейс Кели, на върха на славата и младостта, разхождаща се из Двореца, който скоро ще стане неин дом.  Очаква първата си среща с Принц Рение, докато позира на фотографа, запечатал и първите снимки на двойката. Тогава, когато дори самите те не са подозирали рая, който им предстои. Избираме да ги помним такива. Отдалечени, различни, влюбени. Все едно живеят на друга планета. Където са всички влюбени...

сватба Грейс Кели изкуство Монако филми

бюлетин

още авангарт