Как да бъдеш истински човек

Добре дошли отново в парка „Западен свят”, където обаче много неща са се променили!

 

“These violent delights have violent ends” или добре дошли отново в парка “Западен свят”, където обаче много неща са се променили! 

Сериалът със същото име се завръща за втория си сезон след доста успешен първи. “Westworld”, или “Западен свят” е екранизация по роман на Майкъл Крайтън, която е филмирана преди години с легендарния Юл Бринър в главната роля. Разказва за много добре развит парк за забавления, в който хората си плащат, за да са обградени от един по-стар свят с индианци и каубои и където им е позволено да правят всичко с роботите, които са програмирани да мислят и изглеждат като истински хора. Някои от тях обаче започват да запазват спомени, които не би трябвало да имат, и какво ли ще се случи, ако осъзнаят какво са им причинявали създателите им и гостите на парка години наред? В сериала участват сър Антъни Хопкинс, Ед Харис, Танди Нютън, Евън Рейчъл Уд, Джеймс Марсдън, Родриго Санторо, Бен Барнс и Джефри Райт. Всеки един от тези актьори не пести похвалите си към творческия екип на продуцентите и сценаристи Джонатан и Лиса Джой Нолан. 

Във втори сезон ставаме свидетели именно на продължението на анархията, започнала в края на първи. 

Роботите са превзели парка, голяма част от тях са развили собствени умения и чувства и са надхитрили създателите си. Единственият от главните герои, който не се завръща или по-скоро не се завръща в познатия ни досега облик, е Доктор Робърт Форд (в чиято роля видяхме легендарния сър Антъни Хопкинс). Толкова много отговори сме получили през първи сезон, а в същото време са се появили още купища въпроси. На няколко пъти сме успели да си кажем “аааа това ли било, сега разбирам” и това е основната цел на създателите на сериала.  Срещам се именно с тях, както и с част от актьорския състав малко преди началото на първи сезон, чийто успех е донякъде очакван, но едва ли до такава степен.  

Джонатан е по-малкият брат на режисьора на “Черният рицар” и “Генезис” Кристофър Нолан. Участвал е в много проекти заедно с брат си и като сценарист, и като режисьор. Съпругата му Лиса Джой е сценарист, занимавала се е предимно с телевизионни проекти. Двамата разработват няколко години идеите си за “Западен свят” и бързо разбирам, че сериалът се е превърнал в нещо като третото им дете заедно. За повече цвят добавят щипка секс, насилие и екшън. А когато се включва и гениалният продуцент Джей Джей Ейбрамс, “Западен свят” вече е факт. И двамата са толкова скромни и мили, а в същото време са създали сериал, който успя да провокира зрителите по целия свят по много въпроси за човешката същност и мисия в живота. “За мен лично най-интересна беше гледната точка на роботите и това да си създадеш собствена идея какво е Западът и най-вече това място. Пътешествията на всички тези герои са толкова различни разказва Лиса Джой.  Цялата сложност във взаимоотношенията идва от това, че гледната точка на това кой е добър и кой не, може рязко да се сменя. За мен това беше предизвикателството.” В крайна сметка това е едно място, където можеш наистина да бъдеш себе си, никой не те съди и няма последици за теб или поне никакви видими такива”, добавя Джонатан. 

“Подобно е на правилото за Вегас – “каквото стане във Вегас, си остава във Вегас”. А това е едновременно толкова страхотен слоган и идея с толкова много зло в нея. И най-приятното беше да обсъждаме всички тези въпроси с актьорите, всеки един вижда нещата различно и има различен морален компас за това какво според него или нея е допустимо. Човешките същества са сложни!”    

Oще в първи сезон си даваме сметка, че тя е един от най-важните персонажи, но от самото начало на втори, Долорес Абърнати (в ролята Евън Рейчъл Уд, позната ни от филма “Маската на властта” и сериала “Милдред Пиърс”) показва нова жестокост и жажда за власт, каквато не сме виждали досега. Тя командва и убива с лекота в желанието си да стигне до едно друго място - свят, в който може да бъде щастлива, и до този момент само хората са тези, които ѝ пречат. “Много е вълнуващо за всички нас, които играем роботи от гледна точка на това да решим кое точно трябва да се променя в мимиките и кога разказва ентусиазираната актриса. Открихме, че колкото по-малка е промяната, толкова по-голям ефект предизвиква! Това е и което различава роботите от хората, нещо съвсем малко, което осъзнаваш, че е странно. С всяка малка промяна усещаш, че тези същества не са хора и че могат да бъдат опасни. Всички ние използвахме този метод на игра, в който си говорим нормално и изведнъж замръзваме като роботи. И всеки от нас трябваше да може да променя енергията си във всеки момент и да има тикове. И трябва да си невероятно фокусиран, дотолкова че аз заспах по време на една сцена! Не се шегувам! Бяхме с Джефри Райт и сцената изискваше да седя на един стол целия ден и да гледам в една точка. Заспах, събудих се и погледнах към Джефри, който не можеше да повярва! И му направих знак да си продължим просто! Този сериал е като олимпиада за един актьор, защото нещата, които правиш, са просто невероятни! Просто се отдаваш на преживяването, малко като това ти самият да влезеш в парка “Западен свят”. Заради самите теми в сериала в един момент ти сам започваш да си задаваш въпроси. “Наистина ли съм робот?” И това не само в сериала, а и в живота, абсолютно съм сериозна! И ти ще си го помислиш, гарантирам ти!”  

Другата много важна героиня, която развива собствени спомени, желания и умения е Мeйв. Още в края на първи сезон тя успява да намери начин да излъже и създателите си, и собственото си програмиране и да поеме към собствената си цел. Докато тогава я виждахме в тесни корсети и къси роклички в образа на съблазнителка, във втори сезон тя е воин. Готова е на всичко да стигне там, където иска, и няма кой да я спре. Намерила е и любовта в лицето на кръвожадния убиец Хектор (в ролята изключително сексапилният Родриго Санторо), нещо, което никога не е било програмирано за тях двамата, а те са развили тези чувства самостоятелно. В ролята на Мейв се завръща изключително талантливата и също толкова приятна на живо Танди Нютън, която познаваме от заглавия като “Мисията Невъзможна 2”, “Преследване на щастието” и “Сблъсъци”.  

“Толкова е освобождаващо да си различен всеки път и в същото време да си част от един голям общ план. Ние всички много вярвахме на Джонатан и Лиса, те са страхотна двойка, невероятни хора и именно химията между двамата прави сериала толкова добър споделя ми Танди. Той е може би най-еволюиралият феминист, когото съм срещала, а тя е просто толкова силна. Именно това ми даде на мен и пълно доверие в тях. Минавала съм през какво ли не в този бизнес и абсолютно вярвах на Джонатан. През годините съм си мълчала за какво ли не, за да не ме мислят за мрънкало, но вече не ми пука. И всеки ден, отивайки на снимачната площадка на “Западен свят”, се чувствах като истински активист, каквато съм през по-голяма част от времето. Боря се за човешките права, срещу несправедливостите към жените по света и непрекъснато имам усещането, че трябва да се извиняваш, като си такъв човек. Дори моите деца ми го казват! Когато сядаме вечер да ядем, за две минути минаваме през теми като “това момче Базил е много готин” до проблемите на горите. И моята 11-годишна дъщеря Нико, която е страшно умна, веднага ми казва “айде пак започваме със световните теми!”. Знам, че те се шегуват, но аз наистина чувствам, че не мога да занимавам хората само с това, но смятам че е редно да предавам опита и влиянието си на хора, на които може да помогне. Това е по-добре, отколкото да се предадеш на фалшивия блясък, към който хората са пристрастени в днешно време.” 

Освен дамите, разбира се, има и великолепни мъжки образи, сред които е Теди – любимият на Долорес и един от малкото, към когото тя все още има позитивно отношение. В него вижда свой съюзник, а зрителите разпознават актьора Джеймс Марсдън. Млад, красив, харизматичен, талантлив, че и умен! Можеш да потънеш в сините му очи, а поведението му на живо е съвсем приятелско и неподправено. Бил е част от симпатични романтични комедии, както и основна фигура в екипа на X-MEN.

“Самият сериал има много голям глас и носи в себе си различни послания, без да е прекалено претенциозен. Но идеята е зрителят да разпознае тези теми и сам да си задава въпроси - споделя Джеймс. - Хората ме питат аз дали бих отишъл в такъв парк. Аз съм там непрекъснато, но бих отишъл с близките си и приятелите си. Може би е ужасна идея, но така ще излязат много истини наяве! Да спиш с проститутка и да не е изневяра, защото тя е робот. Да застреляш някого в главата и да е ок, защото той е робот.

Дали това е начин да изкараш агресията от себе си, или по-скоро я окуражава? И истината е, че човек който отива в парка на “Западен свят”, е точно такъв, какъвто иска да бъде, и го разкрива. И да се замислиш върху същността на морала, съзнанието и етиката на това човек да играе Бог. Идеята на имиджа, който всеки един от нас поддържа!” 

За един от любимите ми герои в сериала може би не е редно да ви разкажа прекалено, особено ако не сте гледали първи сезон до края. Но пък за сметка на това актьорът, който играе Мъжът в черно, е познат и обичан и аз лично го харесвам от много години! Част от образите, които е играл, са оставяли трайни впечатления през годините, а пронизително сините му очи все още го правят неустоим, независимо че годините са се отразили на лицето му. Ед Харис е мъжкар и без да е красавец по типичните стандарти, той е невероятно привлекателен. На 65 години актьорът е бил номиниран четири пъти за “Оскар” – за “Аполо 13”, “Шоуто на Труман”, “Полък” и “Часовете”.

Във всеки от тези филми е запомнящ се, сливащ се с образа си, както е и в сериала “Западен свят”. “Постепенно се разбира историята на моя герой. Спомням си като получих сценария за седми или осми епизод и си казах “аха, това ли било, това ли се случва с него?”. Щеше да е хубаво да го знам отначало, а не чак сега да знам кой всъщност е той! Този герой има интересно пътуване и го виждаме как казва, че от 30 години чака това, което прави в този момент. И откриваме какво всъщност има предвид - разказва големият актьор. - Макар че е много заплашителен, не мисля, че той би наранил малко кученце! Това е безсмислено, а той има цел. Би изритал някого в главата, но не би ритнал кученце. И то не човек, а робот. Той е преживял нещо, за да стигне дотук. И той е попаднал в свят, където може да изкара едновременно демоните си и нова страна от самия себе си, която е потискал до този момент.” 

Сигурна съм, че на всички ще ни липсва Робърт Форд, но пък сър Антъни Хопкинс е убеден, че не иска да се пенсионира от екрана. Той ми споделя, че приема всякаква работа, която му се стори интересна. “Глупаво е просто да се шляя по улиците, нали? Обичам да работя, забавно ми е. Жена ми непрекъснато ме кара да намаля темпото, а аз ѝ казвам: "Защо, ще умра ако го намаля?”. Тя се отказа, моят живот си е. Знам, че не съм младеж вече и когато ме пита дали ще се пенсионирам някога, но след като все още ми предлагат роли, ще работя. Аз наистина не мисля по-далече от утрешния ден, даже и от днешния!” Създателите на сериала непрекъснато подготвят нови изненади, така че едва ли той ще изчезне напълно, а появите на нови образи, изиграни от популярни имена, със сигурност няма да останат тайна дълго време. 

 

филми сериали кино Западен парк

бюлетин

още авангарт