Майкъл Кейн: „Някой горе ме харесва“

87 години изпълнени с какво ли не.

Майкъл Кейн е на екран от половин век. Носител на две награди "Оскар" и значимо присъствие в над 100 филма, Кейн обича да споделя, че единствената алтернатива на актьорството тогава, когато е започнал да се занимава с този занаят, е била фабриката. Е, добре че е онзи младежки клуб, в който освен всякакви спортове, има и театрален клас. Пълен с момичета. Познайте кой е бил единственото момче в компанията им?

Да, започнах да се занимавам с кино заради жените...

Изстрелване в космоса през 1966 година с филма "Алфи" (през 2004 година е създаден и римейк на филма с участието на очарователния Джъд Лоу), номинация за "Оскар", след това още по една за "Детектив" и "Да обучаваш Рита". До моментът, в който "Хана и нейните сестри" носи първа награда от Академията на Кейн. Малко по-късно: втори "Оскар" за "Правилата на дома". Майкъл Кейн се превръща в истински властелин на поддържащите роли. И остарява толкова красиво!

Винаги се притеснявам, когато ми кажат, че ще правят ретроспекция на филмите ми. Сякаш ми казват: хайде, по-бързо, умирай! Но аз съм упорито копеле и няма да се дам. И когато ме попитат как се чувствам, остарявайки, отговорът ми винаги е един и същи: По-добре е от алтернативата, нали?

Майкъл Кейн среща смъртта точно на 19, по време на войната в Кореа. Няма време да се подготви за нея - не страда от никаква болест, нито пък знае колко дни му остават. Просто я вижда в очите. Но е помилван. Кълне се, че от онзи момент до ден днешен, изживява всеки момент до последно - от сутрин до вечер. Изтисква го като лимон. За да го добави в малка чинийка до питието си вечер (Преди пиех и през деня, но човек трябва да прави жертви, ако иска да е жив по-дълго).

Ненавижда хората на средна възраст, които се появяват по телевизията, спасили се от страшна болест, осъзнали, че трябва да изживяват живота си на максимум. 

По дяволите, аз го правя вече над 60 години!

С времето Майкъл Кейн се научава да прави каквото иска, както поиска, с когото поиска. Зад късния за времето си пробив  (Майкъл е на 33 години, когато снима "Алфи"), стоят куп неуспехи, роли, които е приемал само, за да може да плати наема си... и цяла книга с поуки. Но те пък го учат на актьорско майсторство. И му даряват великото чувство да може да си позволи да се трансформира от "филмова звезда" във "филмов актьор". Въпрос на внимателен подбор и истинска наслада от работата. Майкък Кейн често сравнява правенето на филми с пътуващ цирк. Обожава да събира багажа си, да пътува в каравани и фургони, да се забавлява на снимачната площадка. Да, може би има нещо циганско в това, баща ми имаше циганска жилка... Ние сме номади.

Сега, на 87 години, Сър Майкъл Кейн най-накрая усеща сигурност в кариерата си. И в живота. Казва, че благодари на Господ всеки ден. Без значение на кой бог конкретно, тъй като майка му е била протестантка, баща му - католик, а съпругата му проповядва исляма. Но вярва силно, че горе има някой, който наблюдава внимателно. Ако трябва да бъде максимално откровен, много би искал да открадне едно конкретно заглавие на автобиографията на Роки Грациано, американски боксьор. 

Някой горе ме харесва.

Е, да, Майкъл Кейн. И не само горе.

бюлетин

още авангарт