Тейлър Суифт - повелителката на драмата

От кънтри момиче до огромна звезда. Истинска игра на метаморфози.

В края на миналата година една от най-успешните поп певици завърши триумфалното си турне Reputation Stadium Tour. Става въпрос за Тейлър Суифт, а филмът, който Netflix засне по време на един от концертите ѝ в Америка, е наличен на платформата от 1 януари.

Дали ви се гледа? Въпросът не е в това. Истината е, че няма много за гледане. Освен различни кадри на пищната сцена. Въпросът е дали ви се слуша.

Тейлър Суифт е истинска кралица на драмата. В най-добрия смисъл.

Суифт е изключително мелодраматичен артист. И в това всъщност се крие част от онзи чар, с който привлича феновете си по цял свят. Дали те са глупави тийнейджъри, както мислят повечето хора, или пищящи жени по пижами с чипс в ръка, както мислят други, е без значение. Просто са много. Много повече, отколкото можете да си представите.

Мащабите на фенството на Тейлър Суифт стават по-осезаеми, когато човек стъпи на стадиона, за да присъства на един от концертите, част от Reputation Stadium Tour. Моят стадион беше Etihad, мястото е Манчестър, а денят – средата на юни. Турнето стартира още в началото на годината из Америка, а след това обиколи някои от по-големите точки в Европа.

Etihad Stadium е пълен до пръсване. Концертът е обявен за 20 ч., а малко пред 19 ч., всички фенове са в очакване. По ръцете им в най-различни цветове светят неонови гривни. Целият стадион е огрян от тях! Точно в часа, в който е обявен концертът, зазвучават първите акорди на ... Ready For It? Тейлър Суифт излиза на сцената, а тъплата – мъже и жени във всякаква възраст, включително и деца, скача и започва да пее. Навън е все още светло, но това ни най-малко не пречи на великото преживяване.

Никога не съм била на дневен концерт в София, кълна се. Но този ми допадна. Нито светлините, нито зарята, нито гигантската змия, която в един момент се озова на сцената, не пострадаха от това, че навън си е направо ден. Концертът завърши в полунощ с бис и заря. И макар много фенове да не искат да повярват, в някои моменти Тейлър изглежда доста скована на сцената, но това нито дразни, нито пречи. Същото може да се види и във филма на Netflix, който има много по-добра гледна точка от моята. При мен остана емоцията.

Как започна всичко...

Любовта ми към Тейлър Суифт започна бавно. Тя не беше нито от първо слушане, нито от първо гледане. И как изобщо това би било възможно, при положение, че първата ѝ песен е "Tim McGraw” – сингъл, който излиза през 2006 година, част от дебютния ѝ албум "Taylor Swift”. По онова време все още типично за певицата е да пише за любовните си разочарвания. Нещо, което ще се превърне в нейна запазена марка и най-голям демон през годините. Песента излиза, когато Тейлър е на 17 години и дава бляскавото начало на музикалната ѝ кариера. След "Tim McGraw” в творчеството ѝ следват куп романтични песни, които превръщат дебютния ѝ албум в платинен и печелят куш награди. Започнах да харесвам Тейлър Суифт, благодарение на албума "Red” - четвърти в нейната кариера, първи като слушане за мен.

Още на 11 години малката Тейлър решава, че кънтри музиката е нейното призвание. Моли майка си и баща си да заминат за Нашвил, Тенеси, където се среща с продуцентите на Доли Партън и Dixie Chicks. Тейлър залага почти на сигурно и прави три кънтри-поп албума. Това я изстрелва далеч в музикалните среди. Едва на 12 години Суифт започва да преследва усилено музикалната си кариера и още тогава пише първата си песен – "Lucky You”. Това не се оказва толкова трудно, тъй като преди това певицата е печелила конкурси за поезия и текстовете сякаш се "изливат" на белия лист. Именно това се превръщва в превратен момент за кариерата на Суифт. Младото талантливо момиче решава, че предпочита да се концентрира върху писане на текстове, отколкото върху писане на стихове. И сме благодарни, че се случва точно така.

Тейлър изминава дълъг път, в който предлага демота на различни компании, които я отхвърлят. Работи при малък продуцент с една-единствена цел - музиката ѝ да види бял свят. На 14 години дори опитва да се вмъкне в шоуто на Джими Кимъл, за да изпее една от песните си пред публика. Охраната, разбира се, изобщо не я допуска в сградата.

В крайна сметка, през лятото на 2006 година, светът се запознава с Тейлър Суифт. 17 годишно момиче с огромни мечти. Следва албумът "Speak now”, а малко след това и четвъртият студен албум "Red". Той е и първата заявка на певицата за голямата музика. Любовните драми остават в миналото, за да освободят място на леката самоирония, която остава ключова в творчеството ѝ .

През 2014 година Тейлър Суифт обяви, че следващият ѝ албум ще е изцяло поп, което внася и лек смут из фен редиците. За разлика от тях, обаче, американските критици обявяват, че "1989” е албумът, който е задължителен за слушане. А и едва ли бихме забравили пилотното парче "Shake it off”.

През 2018 година се появява и шестият ѝ албум  – Reputation. Тейлър Суифт е много по-различна. Ядосана, гневна, доста по-драматична. Чувството ѝ за хумор се е отдръпнало и е оставило достатъчно пространство за вербалната секира, с която иска да накаже част от хората, които я дразнят. И най-вероятно ще успее. Да не говорим, че ще ще изкара куп пари от това.

Към днешна дата хората обичат да мразят Тейлър Суифт. Това е общо наблюдение. Независимо колко хиляди ще видите на някой от десетките стадионите по време на турнето ѝ. Същото количество хора гледат намусено в другия край и не я понасят. Причината сигурно се крие във факта, че Суифт изглежда, пък и звучи като привилигирована и нахална глупачка, отрупана с пари и претенции. Музиката ѝ, обаче, няма директна връзка с това. 

И ако всичко това ви звучи някак наивно, хвърлете един поглед на Taylor Swift: Reputation Stadium Tour. После ще поговорим.

бюлетин

още авангарт