Балет по Бьорк

Певицата за първи път отстъпва правата на музиката си. На „Дейвид Линч на хореографията“ .

Наричан още "Дейвид Линч на хореографията“, Артур Пита е португалски хореограф, който има зад гърба си стотици спектакли по цял свят. Поводът да се запознаем по-детайлно с творчеството му е обвързан с един друг творец. Истински гигант, бихме казали. Исландската "таньорка в мрака" Бьорк за първи път отдава правата на музиката си за друг сценичен проект. И определено има защо. Натъкваме се на 30 минути истинско съвършенство, наречено простичко "Балетът на Бьорк". Мястото е Калифорния, а форумът Unbound – фестивал, включващ 12 премиери от 12 съвременни хореографи.

Спектакълът на Пита включва музиката от 8 композиции на Бьорк, сред които са “All is Full of Love”, “Dancer in the Dark”, “Hyperballad”. А историята на балета е любовна, странна, граничеща със сюрреалистичното. Точно като Бьорк. Рибар, чиито мечти се визуализират на сцената; група любовници, затворени в подземен свят; секси богиня и куп изящни движения. Танцьорите безкрайно много приличат на извънземни същества, които са в състояние да обитават една-единствена планета: тази на Бьорк. Истинско празненство на живота, смъртта, секса, любовта, разочарованието. Всички места, в които музиката и творчеството на Бьорк ни отнасят. И някак танците, музиката и величието на движението са в състояние да ни понесат високо, където е достатъчно тихо, за да останем насаме с мислите си.

Пита споделя, че е сценограф на спектакъла, но държи да го запази в тайна и не е написал името си дори на афишите. За сметка на това държи всеки детайл да е перфектен, а за великолепните костюми се доверява на дизайнера Марко Марко. Той е известен със секси мъжките облекла, които създава, както и с костюмите на Кейти Пери, Бритни Спиърс, Ники Минаж. Музиката на Бьорк е точно толкова въздействаща, колкото и визуалната част на всяко нейно видео. Невидимата нишка между дизайна на костюмите, осветлението, грима и всеки съставен елемент е онова, което истински вдъхновява Пита и балета му. Половин час съвършенство и истински пир на движението, който дълго ще се помни. Не само в Сан Франциско.

балет изкуство арт

бюлетин

още авангарт