Какво не знаехме за Моцарт

Живот, пълен с обрати, музика и много любов.

Тази година се навършват 265 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. Благодарение на този гений на любовта, светлината, музиката и всичко необозримо, което по магически начин успя да ни предаде, днес можем да избягаме във всеки един момент, слушайки музиката му. Поне за няколко минути. Да се извисим, да затворим очи и да помечтаем. А във вечери, в които сме на кръстопът (било то за конкретния момент или в по-глобален аспект), шедьовърът "Амадеус" на режисьора Милош Форман по пиесата на Питър Шафър е липсващата частица, която да направи следващия ден очакван, а днешния - по-поносим. 

В живота на Моцарт има много обрати, изненади, велики моменти. Много талант, много музика. И тъга. Ето какво не знаехме за него:

"Вълшебната флейта": последната опера на Моцарт

Премиерата на последната опера на Моцарт е на 30 септември 1791 година. Около три месеца преди Амадеус да си отиде от този свят. (Въпреки че, силно вярваме в следното: той никога не е принадлежал на тази зема). Самият Моцарт дирижира операта.

"Реквием" на Моцарт остава незавършена творба

"Реквием" в Ре минор е композирана през 1791 година. Твърди се, че творбата му е поръчана от анонимен благородник, а Амадеус е бил убеден, че създава реквием за самия себе си.

Рождения ден на Моцарт през 2006 година

Тогава се навършиха 250 години от рождението на Амадеус. В негова чест всички камбани в Залцбург биеха едновременно. В точния час на рождението му. Велико преживяване!

Съпругата на Амадеус

Констанца Вебер е съпругата на Моцарт, чиито три сестри, благодарение на стабилна подготовка от страна на Амадеус, участват и в изпълнението на много негови творби.

Амадеус не отива на погребението на баща си

Но за сметка на това погребва изключително пищно домашния си любимец, скорец. Със специална процесия и рецитал на поема, написана специално за случая.

Само две от шестте деца на Моцарт оживяват

Дали това се дължи на факта, че Моцарт категорично отказва децата му да бъдат кърмени, а ги "захранва" единствено с вода, ще остане загадка завинаги.

Тежката вина

Бащата на Амадеус го обвинява за смъртта на майка му и може би именно това е в зародиша на вечния им спор. Майката на Моцарт го придружава до Париж, където отсядат в студен и неприветлив хотел. Там тя се разболява, а малко след това умира от усложнения при треска.

бюлетин

още авангарт