Джанис, момичето с уиски в гласа

Тази година щеше да навърши 76 години.

Джанис Джоплин, магьосницата на психиделичния блус, чийто глас отлетя във вечността в пика на младостта ѝ. Ако някога сте гледали живите ѝ изпълнения на Уудсток, няма как да не заобичате дългокосото момиче от Тексас. 

Гласът на Джанис Джоплин е потопен в няколко бутилки уиски и пакет цигари по рождение, а текстовете на песните ѝ са истинска поезия. Едва ли има по-добра компания за самотно страдане от Джанис. Да, музиката ѝ не е за парти, нито пък за слушане в компания. Освен ако не сте свикнали да запълвате интервалите на разговорите с велико изкуство.

Джанис Джоплин ни остави три гениални албума и остана в историята с парчетата "Me and Bobby McGee," "Piece of My Heart," "Summertime," "Ball and Chain и "Try (Just a Little Bit Harder)."

Силно препоръчвам филма, посветен на нея "Janis, the little girl blue". Историята на перлата, както я наричат приятелите ѝ , завършва с оставена предсмъртна бележка, на която пише:

Празненството е платено от Перлата.

Става дума за купона след погребението ѝ, покрит от 1 000 долара, които Джанис завещава на приятелите си малко преди да почине.

За музиката на Джанис се говори трудно, но за сметка на това тя дава най-точното определение:

Просто застанах пред бандата и от онзи момент нататък знаех, че това е единственото нещо, което трябва да правя.

Джанис, на която даваме и последната част от сърцето ни. 

Шаде

бюлетин

още авангарт