Любовта е куче от ада

Историите на някои от най-култовите двойки в арт средите.

 

"Любовта е куче от Ада,“ казва Чарлз Буковски. И за някои от представените двойки в изкуството тя определено е била такава, въпреки артистичните върхове, които постигат.

Казват, че хората, които се обичат, си приличат. Изложбата "Модерните двойки – изкуство, интимност, авангард“, в лондонския център "Барбикан“, е доказателство за това. Кураторите на експозицията са използвали любовта като вдъхновение, за да представят любопитна селекция от най-интересните артистични двойки. Един от основните акценти е наблюдението, че в по-голяма част от случаите, жените в креативните тандеми са водещата сила, не само в интимното съжителстване, но и във взаимодействието му в творческите планове на двойката.

Такъв е случаят с финландският архитект Алвар Аалто и неговата съпруга Айно, която работи рамо до рамо с прочутия си съпруг и е създател и директор на базираната от двамата през 1935 година компания за мебели и интериорен дизайн Artek. Айно е не само муза за съпруга си Алвар, но и активна движеща сила в общото им работно начинание. При това, със съвсем ясно отредена позиция и оценяване на творческите й способности. Особено във време, когато на жената се гледа по-скоро като на вдъхновение, а не на активно участваща сила. За разлика от хармонията в личен и професионален план на финландската двойка, откриващата изложбата любовна история е поставена на изпитанията на времето и предразсъдъците.

Auguste Rodin, Masque de Camille Claudel, 1889, Courtesy of Musée Rodin

Любовта между френския скулптор Огюст Роден и неговата ученичка Камий Клодел разбунва духовете в Париж още в самото начало на аферата им през 1882-а.

"Аз казвам на висок глас онова, което всички артисти мислят. Желание, желание, желание – какъв вдъхновяващ артистичността и креативността стимулант!“, коментира Роден в личната си кореспонденция.

Изневерява на жената, с която споделя живота си, Роз Бюре, и никога на мъжкото си правило, което следва с особена систематичност. Въпреки че за разлика от многобройните му други авантюри, любовната връзка между 42-годишният скулптор и 18-годишната Камий Клодел не е просто флирт, а дълбок и вдъхновяващ полет.

"Нашата връзка ме изкара извън релсите на ежедневието, бутна ме, с все сила, в пламъците на радостта!“, пише в писмо до Камий иначе суровият и криещ чувствата си Роден. Причината е – твърдото решение на Камий да го напусне след серия от мимолетни флиртове с други студентки и жени, които Роден среща по пътя си, сред които и художничката Гуен Джон. За разлика от Роден, който крие сърцето си в шубата на мъжкарството си,  Камий никога не се възстановява от турболентната, десетгодишна връзка. Постоянната надпревара с Роден и като жена, и като артист, ѝ нанася дълбоки, емоционални пробойни и е една от причините тя да приключи живота си в лудница, отритната от всички – семейство, приятели, почитатели.

Подобно на Огюст и Роден, друг артист, включен в селекцията на изложбата, се вдъхновява, при това серийно, от жените, с които споделя живота си в кратките периоди на съжителството им. Когато Макс Ернст среща 19-годишната художничка Леонора Карингтън през 1937-а, той вече е преминал като комета през живота на Мерет Опенхаймер и Леонор Фини. Войната го разделя за известен период от време и с Карингтън, но той не губи тренинга си и се омъжва за ексцентричната Пеги Гугенхайм.

Розовото им щастие не трае дълго, защото на хоризонта се появява изкусителната Доротея Танинг. Всички жени, в близост до Ернст, са белязани от знака на разрушението, самотата и безкрайната болка. Той е не само изумителен артист, но и творец, който владее до съвършенство унищожителната сила на емоционалното нараняване. Особен вид мъжкарство, което поставя в особено унизителна позиция жената до него, като й отнема всички права и възможности да бъде равна на таланта му, че дори и по-голяма артистична величина от самия него.

Dorothea Tanning and Max Ernst with his sculpture, Capricorn, 1947 © John Kasnetsis

Наблюдение, което не убягва на руския артист Александър Родченко, който останал изумен от тенденцията във Франция "където само мъжете могат да бъдат хора и артисти, на жената това не е позволено!“. За разлика от бохемски Париж, където артистичните кръгове си разменят жените като ценни трофеи, в Русия на артистичното партньорство се гледа с добро око.

Самият Родченко и съпругата му, Варвара Степанова, са творчески тандем, който много често експериментира с изразните средства (платна, фотография и графичен дизайн), но никога със силата на артистичните си послания и с основния двигател зад тях – любовта и способността си да откриват и споделят нови идеи.

Rodchenko and V. Stepanova descending from the airplane, 1926, Rodchenko and Stepanova Archives, Moscow

Подобно на хармоничната им връзка, руските художници Наталия Гончарова и Михаил Ларионов също се радват на богата на емоции и вдъхновения интимна връзка. Живеят заедно 60 години и оставят за поколенията серия от платна, признати за шедьоври. На такава плодоносна любовна връзка се радват и съпрузите – френските художници Соня и Робер Делоне, които са заедно от 1909-а до неговата смърт през 1941-а. И двамата оставят сериозна диря в артистичното наследство на Франция през този период, но приживе той е артистът, който получава по-голямо признание, въпреки мощния талант на съпругата си. Според критиците, именно Соня е двигателят на връзката им в артистичен план и е артистът, който е допринесъл за професионалната им еволюция. 

Sonia Delaunay, Stroll, 1923, Collection of V. Tsarenkov

Хармонията в живота на Бен Никълсън и Барбара Хепуърт се отразява в артистичния прогрес и на двамата.

"Барбара и аз сме едно цяло. Живее, мислим и работим сякаш сме един човек!“, пише в писмо от 1932-а до приятели той.

За разлика от баланса в живота и работата на Никълсън и Хепуърт, страстния роман между Дора Маар и Пабло Пикасо приключва след продължителна и болезнена раздяла. Дора е не само жената – вдъхновение в живота му, когато работи над една от най-прочутите си и гениални творби "Герника“, но и артист, който не успява да се развие напълно в сянката на Пикасо. Прочут с разрушителната си любов и тотална неспособност да приеме жената до себе си като равностоен партньор, испанският артист е всепризнат разрушител в интимен план.

Pablo Picasso, Portrait de femme,1938, Courtesy of Centre Pompidou, Paris

 

Подобна е деструктивната любовна история между Ман Рей и красавицата Лий Милър, която е не само музата, но и основният му модел, както и на художника Оскар Кокошка и неговата спътница – композиторката Алма Малер. 

Dora Maar, Picasso en Minotaure, Mougins, 1937, Paris, Centre Pompidou

Любовта като вдъхновение, но и разрушение е в центъра на експозицията, в която като главни герои се изявяват и Салвадор Дали и неговата, дълго време скрита любовна афера с поета Федерико Гарсия Лорка.  

Federico-Garcia-Lorca-and-Salvador-Dali-in-Cadaque

Federico Garcia Lorca and Salvador Dali in Cadaque

За опустошителната сила на обичта разказва и историята на Фрида Кало и Диего Ривера, за които тя е като митично чудовище – едновременно приласкаващо и вдъхновяващо, но в същото време – опасно и разрушително. 

Frida Kahlo, Le Venadita (little deer), 1946, Photo Nathan Keay, © MCA Chicago

Изложбата "Модерните двойки – изкуство, интимност, авангард“ е в лондонския център "Барбикан“ до 27-и януари

 

бюлетин

още авангарт