Артистът, който критикува кралицата

Грейсън Пери, британският агент под прикритие.

Когато Грейсън Пери обявил на втория си баща, че възнамерява да стане артист, бил прогонен от дома  си и обявен за персона "нонграта“ във фамилния живот, който и без това се крепял на способността му да обединява противоречиви елементи. През 1979-а, 29-годишният Грейсън Пери напуснал не само семейството, което така или иначе не приемало широко скроеният му характер и желанието да се облича в женски дрехи, но и таланта му да сътворява от глина, бронз, желязо и тъкани килими артистични послания. За щастие, по съвет на свой преподавател в университета в Портсмут, екзотичният Пери събрал кураж да  се посвети изцяло на изкуството и заедно с приятелите си Бой Джордж и дизайнерът на шапки Стивън Джоунс, наели квартира в Лондон.

В британската столица животът му се променил изцяло, защото свободно се радвал на всичко – изкуството, срещите с приятели и най-вече на откритията за самия себе си.  В артистичните среди Грейсън Пери започнал да се проявява с двойната си самоличност – на строг британски ерген и на алтер егото си – Клер. Лондон му дал свободата да бъде самия себе си, а изкуството – възможността да говори на висок глас, посредством артистичните техники, които владеем до съвършенство. С изключително чувствителна гражданска активност, Грейсън Пери скоро развълнувал не само артистичната публика, но и местен критик, който го нарекал "социалният критик от ада“. Непримирим, нетрадиционен и подчертано неподвластен на калъпите на обществото, Грейсън Пери и артистичната му форма – Клер предприемат смел поход срещу предразсъдъците, конформизма,  консерватизма и тесногръдието на хората. На прицел най-често били водещи политически фигури, подлагани на ирония и сарказъм посредством артистичния език, който Пери владее до съвършенство. 

Най-доброто от артистичната му кариера досега представя парижката сметна палата, която от години предоставя някои от сградите си за изложбени пространства. До 3 февруари там могат да се видят образци от работата му с керамика, желязо, бронз, принтове и тъкани килими. Носител на престижната артистична награда "Търнър“, която получава през 2003-а, Грейсън Пери е един от малкото британски артисти, който си позволява критика и по отношение на кралицата и кралската фамилия в далечната 1980-а. Тъканите килими са често форма на открито писмо, в което Пери заявява своето мнение по вътрешнополитически или глобални проблеми.  

бюлетин

още авангарт