Изненадата на Третия райх

Ексклузивни кадри на войниците от Третия райх, облечени в женски дрехи.

Когато преди няколко години, 53-годишният германски артист и колекционер Мартин Даман попада на черно-бели кадри, които показват войниците на Третия райх да участват в забавления, облечени като жени, започва да мисли върху идеята да събере находките си в албум и да интерпретира откритието си. С помощта на едно от водещите германски издателства Hatje Cantz и социологът Харолд Велцер, Даман провокира с албума, наречен Soldier Studies.

В началото имах намерение, като фотограф и артист, да направя по-сериозно проучване върху живота на войниците на Третия райх, но в процеса на работа започнах да се натъквам на интересни кадри, в които те позираха в женски дрехи, бельо и съвсем открито демонстрираха свободата да го направят и произтичащото от това забавление, коментира Даман.

По-голяма част от кадрите са правени в затворнически лагери, където изглежда, че този тип веселби са били нещо обичайно. "Без изключение, всички мъже, които виждате на снимките, се наслаждават на момента, на преживяването и на споделената радост с всички останали. Исках фотографиите да показват и разказват, а по-късно поканих социолога – Харалд Велцер да коментира явлението. Наричам го явление, защото от обстойните проучвания, които направих в тази посока, стана ясно, че това не е бил само мимолетен модел на забавление, а тенденция, която се проследява на няколко места и в дълъг период от време!“

Противно на очакванията, Харалд Велцер не се впуска в коментари от типа на "психологическа екзотика“, а разкрива, че според него тези снимки показват едно нормално състояние.

Въпреки че изглеждат парадоксално и противоречиво, фотографиите, на които войниците на Вермахта позират в дамски дрехи и бельо, на пръв поглед могат да бъдат приети като нещо екзотично, но всъщност са нормален резултат от ситуацията, при това не само във време на война. И може би точно това прави тези кадри толкова въздействащи и необикновени.

От издателството добавят, че албумът показва, че всяка истина има две лица, две страни. Очевидно това важи и за войниците на Третия райх.

 

 

бюлетин

още авангарт