Да се разходиш из градините на Палермо

Благодарение на Европейското номадско биенале.

Тази година Манифеста 12, известно и като Европейското номадско биенале поради променящите му се, с всяко издание, локации, се случва в сицилианската столица Палермо и носи заглавието "Планетарната градина“. Градините на Палермо са били част от Римската империя и Византия, завладявани от Картаген и 200 години под Арабско владение по време на Сицилианското емиратство; били са и част от столицата на Свещената Римска Империя: исторически, планетарни градини, които са свидетелствали на триумфа и разпада на империи и цивилизации. Палермо е тазгодишната италианска столица на културата и протагонист на Манифеста 12 - според Ейми Шерлок от Фрийзи:

Това, което се показва на Манифеста, е преди всичко Палермо.

50 артиста от цял свят показват творбите си, голяма част от които са създадени в колаборация с жители на Палермо и са изключително site-specific. Една от локациите е Ботаническата градина, създадена през 1789, която сама по себе си е планетарна - екзотични растения, арабски цитрусови дървета, маслини от Мала Азия, австралийски евкалиптови дървета.

Градината се превръща в образ на разнообразието и толерантността, място, където биологията представя манията си за вариативност и многоликост. Политическото внушение на ботаниката е очевидно - Палермо, сърцето на остров в Средиземно море, е и топос на постоянна миграция, на шок от култури, вкусове, цветове, хора, мигранти и емигранти. Кметът на града - Леолука Орландо - е открит защитник на правата на бежанците, поради което е и част от публичен конфликт с крайно десния вътрешен министър на Италия Матео Салвини. Манифеста, който също е биенале-мигрант, търсещо убежище за съвременното изкуство в различни градове всеки две години, се ангажира със сюжета на миграцията и нужната толерантност, която трябва да съпътства пътуването ѝ. В трудния политически климат на бежанската криза, Манифеста 12 се опитва да манифестира начини за осмиляне на другостта и вариацията. 

Произведенията на Манифеста са разхвърляни навсякъде, във и около Палермо, в градини, палацота, църкви, по хълмове със замразени строежи. Два акцента, които привлякоха медийното внимание с шок-ефекта си, са видео-арт творбата на китайския артист Зенг Бо "Птеридофилия“ и инсталацията на базираните в Берлин Пенг!Колектив до палацо Аютамикристо. "Птеридофилия“ е порнография с растения, заснета в гора в Тайван и показваща форми на човешки оргазъм в контакт с листа, клони и корени. Пенг!Колектив инсталират телефонна кабина в Палермо, произведението се казва "Обади се на шпионин“. Всеки е поканен да се обади на правителствени агенти от ФБР и ЦРУ, чиито номера са намерени от тайна база данни. Строгите правила на едно такова обаждане са подробно описани и само най-смелите биха вдигнали слушалката.

Манифеста 12 продължава в Палермо, Италия, до 4 ноември - планетарна среща на артисти и публика, балансирана върху историята, географията и ботаниката на един остров, който хилядолетия наред е бил пристанището на Европа, епицентър на конфликти и мир. 

 

градини Иън

бюлетин

още авангарт