Гаспар Юлиел – абсолютният френски мъж

Един особен урок.

Гаспар Юлиел. Очите му, актьорският му талант, белегът, френската изтънченост, усмивката. Един от най-любимите ни съвременни актьори отговаря на Vogue и за пореден път се убеждаваме, че е абсолютният френски джентълмен!

Твоята дефиниция за французин?

Бих казал елегантност. Мисля, че Живанши беше казал, че ключът към елегантността е да бъдеш себе си. Харесва ми как звучи.

Кое те кара да се чувстваш като “френски” мъж?

Мисля, че често бъбря и се оплаквам от неща, които всъщност нямат толкова голямо значение.

Каква е есенциалната френска униформа?

Жартиерите? Не… костюм “Шанел”.

Типичен френски аромат?

Този на метрото.

Най-емблематичната френска песен?

Имаше една песен на Гинзбърг, която се казваше “Рецепта за луда любов”.

Кое произведение пресъздава най-точно френския дух?

Хм… всичко, написано от Саша Гитри.

Ако имаше само един френски филм, кой щеше да е той?

Това вече е трудно! Може би първият филм, правен някога. Ако помня правилно, това трябва да е “Workers Leaving the Lumiere Factory in Lyon” от братята Люмиер.

С коя емблематична френска личност би искал да обядваш?

Трябва да бъде някой, който проявява чувство за хумор и ирония… бих казал Жорж Санд!

 

През последните години един от най-интригуващите филми с участието на Юлиел е "Ева“. Екранната половинка на Гаспар е феноменалната Изабел Юпер, а режисьорът е Беноа Жако. Миналата година в рамките на кино-литературния фестивал CineLibri "Дневникът на една камериерка“ превърна Леа Сейду в героиня от едноименния роман на Октав Мирбо. Тогава смятахме, че едва ли можем да очакваме нещо по-изтънчено и красиво от френския режисьор. Той обаче сякаш ни чу, сложи черна перука на Юпер и създаде майсторски психологически трилър, в който неспособността на любов се превръща във фикция и води до стряскащи обрати. Съвременен шедьовър, в който двама от най-добрите френски актьори на нашето време се преследват и гонят, докато не попаднат в капана на собствената си емоционална примка.

 

бюлетин

още авангарт