Ода за Ода

Българската художничка Ода Жон и скулптурата "Прегръдката".

Когато българската художничка Ода Жон започва работа върху скулптура, вдъхновена от "Пиета", пътят на съзиданието изглежда ясно уловим в далечината. В следващите няколко месеца, докато тя извайва детайлите, скулптурата сякаш започва да живее свой самостоятелен живот. "Прегръдката“ е завършена като тема с акварел, а по-късно с масло в няколко версии на мотива през 2012 г. А през 2016 г. е изложена в Париж, в изложбата “Blue Skies”, в галерия "Темплон“.

Две години по-късно "Прегръдката“ преживява нова трансформация, моделирана от глина и излята от бронз. Композицията е пирамидална, базирана върху структурата на "Пиета" и съдържаща композиция 8 (осмицата) - знакът на вечността и безкрайното. Вдъхновена от Пиета, вечния символ за безграничната майчина обич, в процеса на създаването си, скулптурата излиза от тази рамка и започва да говори свой собствен език – този на безграничната любов.

"Моето желание е тази скулптурата, създадена с тази идея, с много обич и от цялата ми душа, да остане завинаги в България. И там, където намери своето място да не е затворена, а да вижда небето. Да живее между земята и небето.“ 

Създадена специално за първата голяма ретроспективна изложба на Ода в Национална художествена галерия, която ще се открие на 22-и ноември, и оформена като пътуваща инсталация съвместно с куратора на проекта – Христина Бобокова, "Прегръдката“ ще бъде изложена на 5 специално подбрани места в България, сред естествения декор на природата, далеч от града и цивилизацията. Първата среща с пътуващата скулптура ще се състои на 1-и септември, във Варвара, а последната е в края на декември, в двореца "Враня“.  Информация за предстоящите места за среща с пътуващата скулптура ще се появяват във Фейсбук и Инстаграм. 

АртАкция използва някои от въпросите от блиц въпросника на Марсел Пруст, за да се доближи до Ода. 

 

 

изложба Пекин дизайн изкуство

бюлетин

още авангарт