Влюбени в киното

Двойката от Полша, изгледала над 13 000 филма заедно.

Попадам на тях случайно, в Уикипедия. Напомнят ми на стар филм и на онези двойки, след които се обръщам по улицата. В тях има нещо от други времена, нещо дълбоко запечатано и различно. Дух, който никога не би си отишъл, дори след като телата им напуснат света ни. Поне видимия такъв. Имат нещо от "Любов" на Михаел Ханеке и от онази двойка, която често засичах в един автобус в Милано преди няколко години. Мъж и жена, сякаш излезли от друга епоха, заемащи винаги едно и също място в точно този автобус. След малко повече разпити се оказа, че и двамата от години живеят в номер 62, който е денонощен. Колко много неразказани истории има около нас, дали ще ни стигне времето?

Но да се върнем на Мария и Богдан Калиновски. Съпрузи от Познан, Полша, известни като най-влюбените в киното хора в цяла Полша. Страстта им датира още от 1973 г., а само през 2010 г. са изгледали 563 филма. Заедно, в периода между 1973 г. и 2010 г. са присъствали на над 11 000 филма заедно, като само за две години цифрата скача с 2 000 заглавия.

Любовта им пламва по време на курс за библиотекари. Женят се през 1986 г. и прекарават времето си, работейки в училищни библиотеки. През 2010 г. обаче се налага да напуснат дома си, но кметът на града им подарява малък апартамент над градското кино в Познан.

Богдан отлита на небесната сцена преди година. Чудя се... дали Мария продължава да ходи на кино сама?

 

любов любовна история Бовоар Лейбовиц

бюлетин

още авангарт