Убийствен влак: комедийна хипербола на злото

Време е за пътешествие с Брад Пит, Чанинг Тейтъм, Сандра Бълок, водено от Дейвид Лийч. Една наистина добра адаптация.

В новия филм на Дейвид Лийч Брад Пит играе симпатичен наемен убиец, който засяда в японски високоскоростен влак без пистолет, но зареден с цитати за позитивно мислене и  разнороден екип от други убийци. Лесен изход няма. Има само лош късмет.

През 2010 г. Котаро Исака написва криминален роман за влак, публикуван на английски със заглавието Bullet Train, в чиито 10 вагона икономична и 6 вагона бизнес класа се качват наемни убийци със сравнително ясна задача. 12 години по-късно сюжетът оживява във визуално изкусителния екшън на абсурда “Убийствен влак”, дело на режисьора Дейвид Лийч, който успешно борави с хаоса, впечатляващите ефекти и се движи като стрела по ръба на сарказма.

Лийч започва да се занимава с каскади още преди да се насочи към режисурата и първоначално стартира като некредитиран режисьор на първия филм за Джон Уик, а след това на "Атомна блондинка", "Дедпул 2" и "Хобс и Шоу". Жестоките битки и сложните каскади са негов специалитет и затова продължава да бъде на чело на подобни проекти не само защото умее, но и защото… са адски забавни за гледане. Особено когато сценарият неспирно иронизира дълбоките философски мисли за живота, позитивното мислене и доброто и злото.

Филмът започва с драматичен кадър в болница и мека топла светлина на ранните слънчеви лъчи. Една нощ и няколко убийства по-късно същата светлина изгрява през прозореца на влака, в който са останали само последните оцелели. Но нека върнем лентата назад...Адаптацията на Лийч е забавна хипербола на злото и деликатна ирония на популярните учения за позитивно мислене. Защо в предстоящия зловещ побой с убийци да избереш пистолета, след като можеш да избереш духовното просветление, както прави Калинката (Брад Пит)? В експресния токийски влак, както и в живота. цари добра атмосфера и е пълно с любезни хора, освен няколко… в случая те са кръвожадни наемни убийци, но това не изключва фактът, че също са любезни.

Перфектен в няколко жанра

Филмът разказва в ретроспекция историята на всеки един от персонажите, за да изясни мотивацията зад действията им. Около тях се завихря безумен театър на смъртта, в който редица глуповати постъпки водят до непрестанно усложняване на и без това обърканата ситуация. За разлика от повечето холивудски екшъни “Убийствен влак” не се опитва да рационализира кръвопролитията с морализаторство и не бълва героични кодекси. Приятно пародира всички правила на жанра и не взема нито една бойна сцена или персонаж на сериозно. Със зловещите си кодови имена Лимон (Брайън Тайри Хенри) и Мандарина (Арън Тейлър-Джонсън) двамата наемни убийци се опитват да спасят сина на руския гангстер Бялата смърт и да опазят куфара с парите. Но вместо да свършат работата си отлично, оплитат конците, разсеяни от собствените си разговори за житейската философия, почиваща на анимацията “Влакчето Томас”.


Визуален пир

"Убийствен влак" се отличава с визуален стил, който се усеща като сякаш изтръгнат от 90-те години на миналия век, напомнящ далечно (или не толкова) на Тарантино и Гай Ричи. Състоянието, в което се намира светът ни, изисква понякога, поне за малко, да се впуснем в една странна измислица, пълна с безумно смешни обрати, които няма да доведат нито един зрител до катарзис, но ще заличат напрежението от тежката седмица, оставена на прага на киносалона. Адреналинов ескейпизъм, облечен в разкошна неонова визуална обвивка, подплатен с ритмичен саундтрак, сериозно несериозни наемни убийци и сарказъм, който е почти невъзможно да не се услади.


Мечтан отбор

Освен повече от очарователното присъствие на Брад Пит, водещи удоволствия в ироничния театър на абсурдните убийства е безспорно добрата актьорска игра на Хироюки Санада, Майкъл Шанън, Арън Тейлър Джонсън, Брайън Тайрий Хенри, Зази Бийтс, Джоуи Кинг, Бенито Оказио и появата на Чанинг Тейтъм и Сандра Бълок

Нагласата, с която е препоръчително зрителите да се настанят на седалките пред големия екран, е подобна на един от съветите, които убийците си дават във влака малко преди да кръстосат пищови и мъдри мисли: “Седни и се отпусни, изглеждаш напрегнат”.


След края на финалните надписи, напрежението ще е в миналото и ще ви се струва, че наоколо цари добра атмосфера и е пълно с любезни хора. Дали наистина е така?

Филмът е в кината от Александра Филмс

бюлетин

още авангарт