Голямата любов на Лиз Тейлър и Ричард Бъртън

Любовта, за която се умира.

Елизабет Тейлър е била омъжена осем пъти. Известна е с репликата си, че родителите ѝ са я учили, че ако се влюбиш, не е редно да имаш афера, а брак. Историята, белязала я за цял живот обаче, си остава тази с Ричард Бъртън – уелски актьор, алкохолик, женкар, секссимвол, нейн съпруг цели два пъти и любовта на живота ѝ.

Ревност и бурна страст, но и невъзможност да останат завинаги заедно, прави връзката им една от най-интересните любовни истории. Към края на живота си актрисата споделя

Ричард е единственият, който някога съм обичала истински и към когото все още имам чувства.

Едно от последните намерени писма между двамата датира от 1974 година и е оставено от нея в общия им дом, докато той е на снимки. В него тя му пише:

Иска ми се да мога да ти опиша моята любов към теб, моя страх, моето животинско удоволствие от теб, ревността ми и яростта ми към теб. Иска ми се да можех да опиша всичко това, но вместо това мога само да се свивам в черупката си, да страдам и да се надявам, че ще разбереш как се чувствам наистина.

Елизабет Розамунд Тейлър се ражда в Хамстед, Англия през 1932 година в семейството на американски търговци на изкуство. Когато Лиз е на 7 години, родителите ѝ се връщат в САЩ и по-точно Лос Анджелис. Майка ѝ е бивша актриса, която вижда в дъщеря си шанс да се върне към този бизнес, макар че в началото има известни резерви. Малката Елизабет отива на прослушване за ролята на Бони Блу, детето на Скарлет О`Хара и Рет Бътлър в "Отнесени от вихъра“. Много млада тя започва да се снима във филми и първата ѝ по-голяма роля е до самия Монтгомъри Клифт в "Американска трагедия“, когато е едва на 17.

За Елизабет филмите и невероятните партньори идват едни след други. Тя снима с Рок Хъдзън, Джеймс Дийн, Пол Нюман, Катрин Хепбърн и четири години подред е номинирана за Оскар. През 1960 година Тейлър става най-високо платената актриса за ролята си на Клеопатра във филма, където започва любовта ѝ с Ричард Бъртън, който е в ролята на Марк Антоний.

По онова време Елизабет вече има четири брака зад гърба си – с Конрад Хилтън, Майкъл Уилдинг, Майк Тод и Еди Фишър. Тод е единственият, който умира, а не са се разделили с развод. Тя често го слага в една от трите си големи любови, редом до Ричард Бъртън и бижутата. Ричард Бъртън подарява диаманти на съпругата си и дори има диамант, известен като "Тейлър-Бъртън“ във формата на круша, подаряван някога от Ричард на Елизабет.

Връзката ѝ с Еди Фишър е известна също като скандална, тъй като той е женен за друга актриса – Деби Рейнолдс, когато започва да прелъстява Тейлър, след като тя е загубила Майк Тод. Отношенията между Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън са следени от целия свят с огромен интерес, дори Ватикана ги осъжда, тъй като когато ги започват и двамата са женени за други хора. Определяни съответно като най-голямата филмова звезда за времето си и най-добрият класически актьор, двамата се втурват в любовта си и всичко друго остава на заден план. Тя обаче се оказва недостатъчна. 

Тейлър, в желанието си да се отдаде само на семейството си, качва килограми, поради което започват да ѝ отказват роли. Когато се разделят, Бъртън определя връзката им като все едно да удряш два динамита един в друг и няма как да очакваш, че няма да се взривят.

След по-малко от година "динамитите“ отново се намират и се женят за втори път в Ботсуана, само за да се разделят година по-късно. Елизабет има общо четири деца – двама сина от Майкъл Уилдинг, дъщеря от Майк Tод и осиновена дъщеря с Еди Фишър. Бъртън осиновява и двете момичета, когато се жени за нея. 

Той си отива само 8 години след втория развод с Тейлър. Страда от тежък алкохолизъм години наред и в крайна сметка умира от мозъчен кръвоизлив през 1984 година. Тейлър се жени още два пъти след това – за сенатор Джон Уорнър и за Лари Фортенски, с когото се запознава в небеизвестната клиника за лекуване на зависимости "Бети Форд“. Елизабет Тейлър има проблеми със здравето години наред. Страда от какво ли не – няколко заплахи от рак, остеопоросис и други проблеми в костите, в следствие на йо-йо ефекта на промяната в килограмите ѝ, дезинтерия, проблеми с алкохол и приспивателни. Отива си през 2011 година след като сърцето ѝ не издържа. 

При британците драмата винаги е била в повече. В школата им, в ролите им, в присъствието им. Факт е, че произведенията на Шекспир не въздействат по същия начин без британски акцент. Ричард Бъртън е символ на мъжествеността, а Елизабет Тейлър неслучайно се ражда в Англия. Любовта им е епична и истинска, макар и толкова нещастна в голяма част от времето си. София Лорен, например, разказва, че когато се запознава с Ричард по време на снимки, малко след поредната раздяла с Елизабет, той буквално не можел да живее без нея...

Двете легенди остават завинаги белязани от ревността, страстта и невъзможността да са заедно... И да си представят живота един без друг. 

Бовоар Пиаф Превер

бюлетин

още авангарт