Какво да гледаме: филмите, с които изпращаме годината

„Силата на кучето“, “Don’t Look Up”, „Тиха нощ“ и още силни заглавия.

Времето между Коледа и Нова година е белязано от факта, че трудно различаваме кой ден от седмицата е. Прекарваме го в добрата компания на киното и няколко различни (от „Сам вкъщи“) заглавия, с които да изпратим старата година.


„Силата на кучето“


Безспорно едно от заглавията на годината, за което много ще слушаме през следващите месеци. Филмът най-вероятно ще донесе “Oскар” на Бенедикт Къмбарбач, който е брилянтен в ролята на мрачен фермер с огромно ранчо.  Джейн Кемпион може да стане големият победител сред режисьорите тази година и да продължи женското царство в тази категория след Клоуи Жао, която грабна статуетката миналата година. 
“Don’t Look Up”


Майсторът на сатирата Адам Маккей се завръща с филм, който чакахме цяла година. “Don’t Look Up” е шедьовър във всяко едно отношение и с актьорски състав, за който всеки може само да мечтае. Леонардо ди Каприо и Дженифър Лорънс са астрономи, които виждат огромна опасност за човечеството в лицето на комета, която ще помете всичко. Мерил Стрийп е в ролята на американския президент, но е по-заинтересована от собствената си популярност, отколкото от някаква си смъртна тегоба за планетата. Джона Хил влиза в ролята на циничния й син,  а Кейт Бланшет и Тайлър Пери са вечно усмихнати водещи на предаване, което търси положителното във всичко. Появяването на Тимъти Шаламе също си заслужава чакането. Филмът представя един странен и различен поглед към действителността, в която живеем, фалшивите идоли и представи в лицето на идеята за оцеляване. 
„Тиха нощ“


Един от най-любопитните филми напоследък е с участието на Кийра Найтли и Матю Гууд.  Проследяваме историята за последно коледно парти на едно голямо семейство - след него всички трябва да вземат едно определено хапче и да умрат. По света е разпространен отровен газ и хапчето помага, спестявайки мъките. Много черен хумор, много паралели с действителността, в която живеем - този филм е много любопитно преживяване, а зад него като продуценти стоят Матю Вон – режисьорът на поредицата за Кингсмен и Труди Стайлър, съпругата на Стинг. 
„Добрият шеф“


Беше част от заглавията на Киномания и го препоръчвам с двете си ръце! Ако ви се иска да погледате чуждо нещастие или как нещата могат да се объркат в рамките на една седмица – това е вашият филм. Хавиер Бардем е в ролята на голям шеф на фабрика за кантари – Бланко. Но се оказва, че колкото и да се старае да е добър, прецаква служителите си понякога, изневерява чат пат на жена си, меси се, където не му е работата и какво ли още не. Филмът на Фернандо Леон Де Араноа е предложението на Испания за “Оскар” и вече влезе в краткия списък за чуждоезични заглавия - за мен много заслужено! 
"The Hand of God”


Новият филм на Паоло Сорентино е факт, за щастие на всички почитатели и е най-личният филм на режисьора. Историята съдържа всички елементи, характерни за почерка на Сорентино – странно семейство, особени герои, великолепни кадри и диалог, смесица между смях и сълзи. Препоръчвам го горещо.
„Три етажа”   


Филмът на Нани Морети по романа на Ешкол Нево беше част от селекцията на Кан и на кино-литературния фестивал Синелибри - българската публика успя дори да се срещне с Ешкол Нево в София. Поредица от събития ще промени коренно живота на обитателите на една жилищна кооперация в Рим, разкривайки техните трудности да бъдат родители, братя и сестри, съседи. 


„Матрицата: Възкресения”  

Лана Уашовски и звездите на филма представиха новото попълнение в семейството на поредицата в Сан Франциско. Събитията се развиват доста години след първия филм и са с много чести референции към него. Голямият въпрос е - ще успят ли Нео и Тринити отново да бъдат заедно? 
„Кингсмен: Първа мисия” 


“Кингсмен: първа мисия” е на екран от 29-ти декември. Ще видим зрелищни битки а ла Матю Вон, ще отидем назад във времето, ще разберем как се е създала шпионската организация, ще се срещнем и с Распутин, предвождани от Ралф Файнс и Джема Артертън.

 


бюлетин

още авангарт