Ане Франк е навсякъде

Кити, въображаемата най-добра приятелка на Ане, ни развежда из тайните на двете момичета в нов анимационен филм.

Нека си представим, че Кити, най-добрата приятелка на Ане, нейният дневник, оживява. Има огнено оранжева коса, буден поглед, чувство за хумор и красиво лице. Изскача от музея, пренася се в реалността и хуква по улиците да търси своята приятелка. “Къде е Ане Франк?” - пита момиченцето съвсем сериозно? “Ане Франк е навсякъде” - това е нейният театър, ето я там къщата й, онзи мост в далечината е кръстен на нея. Тя е навсякъде. Като Бог.

Живеем в общество, което е жертва на собствените си предразсъдъци. Израелският режисьор Ари Фолман създава трогателен анимационен филм в остроумен отговор на нарастващия антисемитизъм и поставя темата за трудния живот и тежките битки, които водят бежанците всеки ден.

Скъпа Кити, скъпо дневниче…

“Къде е Ане Франк?” е филмов прочит на популярния дневник, който се фокусира върху Кити - въображаемата най-добра приятелка на Ане Франк. Нейното алтер его. Нейната спасителка. Действието се развива ту в миналото, ту в настоящето. Повежда ни в старата кошмарна реалност на Ане, спасена от надеждите и романтичната представа за света, кани ни да се озовем и в днешен Амстердам. Анимационният шедьовър е и приключението на една остроумна тийнейджърка, която обича живота, обожава сестра си и е в непрестанни конфликти с майка си. 

Един ден Кити живее във Втората световна война, на следващия се озовава 75 години напред в бъдещето, където среща съвременните хора - все така борещи се с проблемите си, все така в конфликти с майките си.

“Всичко това напомня на Кити за Ане и за факта, че тя така и никога не получава възможността да избяга.”, казва режисьорът Ари Фолмън, номиниран за Оскар през 2008 година за “Валс с Башир” - анимационен филм за войната в Ливан. “Това преживяване превръща Кити в активист. По същото време тя осъзнава властта си и я използва, за да създаде движение за борба за правата на децата.”

Къде е любовта?

Фолмън е дете на оцелели от Аушвиц и в кръвта и сърцето му живее историята на Ане Франк. “Имах идеята Кити да бъде водещ персонаж, тя да е протагонистът и разказвача”. Анимационният филм свързва темите за Холокоста, дискриминацията и антисемитизма. 

“Днес виждаме популизъм, жертви сме на екстремистки действия, дори фашизъм, най-вече сме жертви на расизъм и ксенофобия.” - казва продуцентът Джани Тилтджес. “Не вярвам, че един филм може да промени нещо, но вярвам, че е важно самите ние, като кинодейци, да направим всичко по силите си, за да се обнадеждим, че киното може да изиграе роля във възпитаването на различно ментално и политическо действие.”

Навсякъде... 

“Къде е Ане Франк?” дава отговор на въпроса къде е Ане, къде са болката и страданието, къде са нещастните хора, къде са и силата и смелостта. Те са навсякъде. Навсякъде обаче е и любовта. Към живота и близките, към добрите и лошите части от всяка една човешка история. Към приятелите, които слушат като дневници. Към себе си и собствената памет.

Филмът е част от програмата на седмото издание на кино-литературния фестивал CineLibri, който тази година ще се проведе под мотото “Божествена комедия”. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт