11 септември: един ден в Америка

Човешките истории зад една от най-големите трагедии в света в нова поредица по National Geographic

“11 септември: един ден в Америка” е документална поредица за събитията от 11 септември, създадена в официално партньорство с 9/11 Memorial & Museum. Първи епизод от продукцията направи своята премиера на 11 юни на филмовия фестивал "Трайбека“ като част от официалната селекция. Екипът създава въздействащата поредица след като преглежда 951 часа архивни кадри, някои от които не са показвани досега, и създава завладяващо и заредено с емоции 7-часово описание на този съдбоносен ден отпреди 20 години. 

Режисьор е носителят на престижни награди за разследваща журналистика и документални филми – Даниел Богадо. Говоря си с него, за да ми разкаже малко повече за създаването на “11 септември: един ден в Америка”.

“Когато идеята ми беше представена, си дадох сметка, че голяма част от аудиторията няма да има спомен от този ден, тъй като най-вероятно не са били родени,” започва той. “Така че за някои от тях трябваше да започна съвсем отначало, а други го бяха преживели дори само като зрители по телевизията. Затова реших, че ни трябва разнообразие от истории, които да вплетем в по-голямата картина. Веднага видях потенциала в такъв вид история, но в същото време беше много трудно и разбрах защо не е правено досега. Това са само шест епизода, но в същото време много от историите се преплитат. Искахме да ползваме само архивни кадри и очевидци, без глас зад кадър или визуални ефекти. Така зрителите веднага усещат, че скъсяват дистанцията и преживяват всичко. Всеки човек, който се включи в проекта, го направи със страст и желание.” 

Показани са и паралелни истории – на хора в кулите, които са били на прага на смъртта, и на техните спасители, за които е било най-важно да спасят живота на непознат. Срещам се и с един от очевидците Кати Комърфорд, чийто живот е спасен от охранителя Рик Рискорла, който в последствие загива. Питам я каква е била първата й реакция, когато са я поканили да участва.

“Веднага бях готова, беше много важно за мен да разкажа своята история и да запазя вниманието върху този ден за поколения напред. По този начин ми се струваше, че отдавам почит към загиналите и към тези, които рискуваха живота си, за да спасят други. Това помага и на самата мен.” 

Сериалът представлява задълбочен поглед отблизо към трагичните събития, които са засегнали живота на мнозина и отразява героичните постъпки, себеотрицанието и смелостта на непознати, които се спасяват взаимно с цената на всичко. Поредицата разкрива триумфа на човешкия дух, когато е изправен пред огромно изпитание. В рамките на три години създателите на филма интервюират 54-ма души общо 235 часа, за да разкажат подробно и в хронологичен ред историята на 11 септември от първо лице. Архивът включва непоказвани досега моменти, сред които има кадри на двете кули, заснети от околните апартаменти и улици веднага след двете атаки със самолети, от пункта за пострадали пред самите сгради и от първите мигове след сблъсъците, както и от спасителните акции през този ужасяващ ден. 

911 One Day In America_Archival - FEMA

Кати добавя, че целият й живот е белязан от този ден преди 20 години.

“Не преживявам отново същите моменти, но просто винаги са с мен. Не забравяш. Ако съм на дансинга на сватба и всички подскачат, моето усещане е да се върна в момента, когато самолетът удари сградата и подът се разтресе. И трябва веднага да се махна от там. Когато видя самолет да лети много ниско, го наблюдавам, за да съм сигурна, че няма да направи нещо откачено. На пръв поглед малки неща, които останаха вътре в мен. Когато хората разберат, че съм била на 70-тия етаж в Кулите на 11 септември, понякога дори ме питат дали могат да ме пипнат. Не знам дали това ги пренася към историята в този ден, но смятам, че наистина е важно да почитам героите, разказвайки това, което съм преживяла. Усещането невинаги е негативно, тъй като този момент връща надеждата ми в човечеството. В този ден всички ние бяхме едно цяло в ужаса си.“  

911 One Day In America_Archival - FEMA/Bri Rodriguez

“11 септември: един ден в Америка” ще има своята премиера в четири поредни вечери по National Geographic с начало на 01.09. от 22 часа

бюлетин

още авангарт