Силиконова утеха

Световноизвестната документалистка Мелъди Гилбърт ще бъде част от „София ДокуМентал“, който ще се проведе от 7 до 14 септември.

Мелъди Гилбърт e една от най-влиятелните документалистки в световен мащаб. Tя ще бъде специален гост на фестивала "София ДокуМентал“ и ще влезе в ролята на един от главните ментори в уъркшоп, в който шест авторски колектива ще представят своите проекти в развитие по  теми, свързани с човешките права.

Мелъди Гилбърт е многократно награждаван американски режисьор, продуцент, оператор и монтажист, който работи предимно самостоятелно, за да представи по един искрен и оригинален начин своите истории. Режисирала е повече от 13 документални филма, които са показвани на престижни филмови фестивали. В същото време работи и като продуцент, писател и консултант на други режисьори и  компании, които я вдъхновяват.

Филмите на Мелъди  са забележителни със стила си, който постига рядка интимност с героите и техните скрити светове. Режисьорката  има способността да предразположи към споделяне на  най-съкровените мисли. В "Силиконова душа” тя ни среща с герои, които споделят живота и чувствата си със силиконови кукли. При  някои те допълват пълноценни отношения с болна от рак съпруга, други кукли бебета са в помощ на възрастни, страдащи от Алцхаймер…

Кадър от „Силиконова душа”

Мелъди е дълбоко свързана с България. Като преподавател в Американския университет в Благоевград, тя е живяла 4 години в страната ни и е оставила тук много приятели и колеги. Българска следа откриваме във филма "Лятна бригада“, който разказва историята на две български момичета, които заминават на бригада в САЩ, за да сбъднат мечтите си. Впоследния си  филм "Историите, които не знаех“ режисьорката проследява търсенията на млада жена, която тръгва по неочакван път, разкривайки семейна тайна, свързана със свещено парче земя.

В знак на уважение към Мелъди Гилбърт "София ДокуМентал“ ще покаже в дните от 8 до 10 септември 5 нейни филма - два късометражни и 3 пълнометражни. Освен споменатите по-горе, ще видим още  "Под мастилото” - историята на артист татуист в Охайо, който променя живота на клиентите си, като премахва татуировки, свързани с омраза и расизъм. "През обектива” ни среща с Майкъл, който през последните 23 години всеки ден се снима с лентов апарат. Процесът придобива изцяло нов смисъл, когато героят започва да губи паметта си.

Фестивалът "София ДокуМентал“ се провежда от 7 до 14 септември. Организаторите от Балкански документален център, Фондация Конрад Аденауер и  Чешки център, фестивалният директор Мартичка Божилова, програматорът Еви Карагеоргу,  подкрепени от Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство в България, имат амбицията да превърнат "София ДокуМентал“ в едно от най-значимите събития в културния календар на София.

бюлетин

още авангарт