Боб Балард, който откри потъналия Титаник

Гледаме едночасовия филм „Боб Балард: Животът на изследователя“ по National Geographic.

Кой е Боб Балард и как едно момче от Канзас, щат без излаз на море, се превръща в един от най-великите океанографи в света? Това са само част от въпросите, чиито отговори ще разберем от едночасовия филм "Боб Балард: Животът на изследователя“ по National Geographic на 20 юли, вторник, точно в 22:00 часа. Разкази от първо лице, новооткрити архивни кадри и умела анимация, създадена специално за продукцията, ще наситят ефира с емоцията на една вълнуващата история.

© 2021 NGC NETWORK US, LLC All Rights Reserved
 

Д-р Робърт Б. Балард е един от най-известните и уважавани изследователи в света с безброй значими научни открития зад гърба си. През 60-годишната си кариера на океанограф той провежда близо 160 подводни експедиции, които ни помагат да научим и разберем повече за подводния свят.

Въпреки това, самият той казва, че вероятно винаги ще бъде известен като "човекът, открил Титаник“. Той открива останките на известния кораб през 1985 година, а всички намерени вещи връща на роднините на загиналите пътници. В мемоара си "Into the Deep”, Балард си спомня премиерата на култовия филм през 1997 г., когато режисьорът Джеймс Камерън се обръща към него и казва: "Ти влез първи. Ти го намери.“ 

Но това откритие съвсем не е единственото в дългата кариера на Боб Балард, който в момента е на 79 години. Той е известен и с откритията на изгубени останки като Лузитания и кораба PT-109 на Джон Ф. Кенеди, както и с тези на древни кораби и артефакти в Черно море. Друга известна експедиция на Балард е през август 2019 година, когато се опитва да открие останките от самолета на авиаторката Амелия Еърхарт, за който се смята, че е паднал в Тихия океан през 1937 г. Съдбата на самолета и на първата жена, прелетяла Атлантическия океан, остава загадка вече 84 години, но Балард не смята това за провал. Напротив, той вече знае, че самолетът не е там и напомня, че за откриването на "Титаник“ са били нужни цели четири експедиции като при една от тях огромният кораб е бил на не повече от 150 метра от изследващите. 

© 2021 NGC NETWORK US, LLC All Rights Reserved

Други важни научни приноси включват картографирането на региони в средната част на Атлантическия хребет, както и откриването на хидротермални отвори в източната част на Тихия океан, което промени изцяло мислите на учените за еволюцията на живота на Земята и химията на океана. Боб Балард е пионер и в използването на дълбоководни и дистанционно управлявани средства за подводно изследване и с негова помощ е доказана теорията за тектониката на плочите. 

Всичко това и много други интересни подробности около живота и кариерата на изследователя Боб Балард разбираме след броени часове в специалниата продукция на National Geographic "Боб Балард: Животът на изследователя“. За да изживеете приключението на д-р Балард, бъдете през екраните точно в 22:00 часа.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт