Kнигата "Патрик Мелроуз" излиза на български

ИК "Колибри" с изненада, която предстои до няколко месеца.

Една страхотна изненада за всички читатели и фенове на сериалите. В близките месеци ИК "Колибри" ще представи книгата "Патрик Мелроуз" на български в превод на Албена Шарбанова, а съвсем скоро ще можем да прочетем и откъс. Междувременно Станислава Айви ни разказва за срещата си с Бенедикт Къмбърбач и мини-сериала с най-приятното черно чувство за хумор.

Патрик Мелроуз има много проблеми! Когато едноименният сериал ни запознава с него, на пръв поглед изглежда просто едно разглезено богаташко детенце с хероинова зависимост, женкар и пияница с прекалено много свободно време! Историята за живота на главния герой постепенно ни представя заобикалящата го среда от обстоятелства и хора. Безапелационно обаче причината да гледаш сериала е актьорът в ролята на Патрик – изключителният Бенедикт Къмбърбач. Британската звезда изнася изцяло сам първи епизод на историята, в която научава за смъртта на баща си и е феноменален под влиянието на наркотици и емоции с чудовищно количество текст в монолозите, които има. 

 

Може би най-въздействащата част на историята е, че всъщност Патрик Мелроуз е полу-биографичен продукт на своя автор – Едуард Сейнт Обин. 48-годишен писател и журналист, самият той израства в привилегировано семейство с много пари и имения. Под черупката на всичко това се крие извратен баща, който изнасилва сина си в продължение на години като дете, и майка, която знае за това, но предпочита да го игнорира и вместо това се отдава на почти постоянна алкохолна кома. Следва период на хероинова зависимост, психотерапия, възстановяване, кратък брак и две деца и успешна кариера на професионален писател. Петте книги от поредицата за Патрик Мелроуз – Never Mind, Bad News, Some Hope, Mother's Milk и At Last, отразяват всичко това изключително точно, добавяйки и няколко допълнителни герои и случки за цвят. 

Ще се повторя, но Бенедикт Къмбърбач е изключителен в образа на Патрик! Разгръща таланта си в цялата му мощ и има сцени, в които е незабравим. Специфичната визия на актьора в комбинация с впечатляващите му умения и висока интелигентност го налагат не само като едно от най-търсените имена във Великобритания и в Холивуд, но му носят и милиони последователи по света. Бенедикт е обявяван многократно за секссимвол, което се дължи именно на гореописаната комбинация – той е секси, защото е изключително интелигентен и талантлив!

Самата мен актьорът ме спечели преди няколко години с филма, за който не спрях да мисля дни след това и благодарение на който се срещнах с него. “Игра на кодове” разказва за гениалния учен Алън Тюринг, неговото изобретение “Енигма”, благодарение на което германците са победени по време на Втората Световна война и се смята за основоположник на компютрите. Бенедикт Къмбърбач се слива с образа си на Тюринг, което повтаря и като Патрик Мелроуз. Очите му са пронизващи, гласът му е баритонов и обсебващ и по времето на “Игра на кодове” е приел популяризирането на историята на Алън Тюринг за лична мисия. Оказва се, че двамата имат много далечна роднинска връзка.

“През цялото време се чудех защо не се знае повече за този човек? Защо не е на корицата на учебници, на банкноти, та той е национален герой!” разказва ми Бенедикт.

“Основоположник на компютрите и трагична гей икона, защото признава, че е хомосексуалист! Той е участвал в маратони, бил е олимпиец и човек на света. Много обичан от семейството и колегите си, без да е бил горделив с постиженията си, се е движел в живота, решавайки един след друг сложни прроблеми. Това, че е непризнат, ме вбеси и емоционално силно ме привърза към историята му. Колкото повече четях за него, толкова повече ме впечатляваше като личност. Не разбирах защо нищо не се знае за този човек и сега много се радвам, че това се случва – филм за живота му, който ще достигне до широката публика.” И разбира се, репликата от филма, която няма да спре да бъде валидна и в живота – “понякога хората, за които никой нищо не си представя, правят това, което никой не може да си представи.” 

Самият актьор както и на екрана, така и на живо, излъчва класа, която трудно може да бъде описана. Съвсем разбираемо се превъплъщава в предимно интелигентни герои – Шерлок Холмс, Стивън Хокинг, Джулиан Асандж, Винсент ван Гог и дори Хан от “Стар Трек”. Най-запомнящите му роли са в “12 години робство”, “У дома през август”, гласът на дракона в “Хобит” и “Петата власт”. През 2012 г. печели театралната награда “Лорънс Оливие” за ролята си в пиесата на Дани Бойл “Франкенщайн”. Преди няколко години получава номинация за “Оскар” именно за ролята си на Тюринг. Разбива хиляди женски сърца, след като се жени за театралната и оперна режисьорка Софи Търнър, с която вече имат две деца. Той има след себе си едни от най-активните фенове в интернет пространството: те дори си имат име – “cumberbitches”. Типично по британски той обявява годежа си със Софи във вестник “Таймс”, което е нещо нормално, разбира се, но не и за световна звезда. А какво е първото нещо, което го привлича в един проект?

“Обичайните съставки, предполагам - добър сценарий, добър режисьор с целенасочена идея – това ме мотивира. Важно е да има много, много добра история и предизвикателство под каквато и да е форма. На снимачната площадка няма такова нещо като най-важния човек, всички сме най-важните хора там! В един филм участват и дизайнери, и технически екип, продуценти, режисьори, ние сме екип. И когато всички работят заедно, за мен е достатъчно. Това може би звучи прекалено, но досега съм имал страхотен късмет – хората, с които не съм се разбирал, са били само няколко.”

“Патрик Мелроуз” му носи огромното предизвикателство да се превъплъти в герой от роман, но вдъхновен от истински съществуваща личност. Той е еднакво впечатляващ когато е под влияние на наркотици, като отегчен от живота богаташ в огромната къща с жена си и двете им деца и като човек, осъзнал, че през всички години, когато е бил жертва на насилието на баща си, майка му е знаела за това. Историята на сериала умишлено не бърза да ти разкрие всяка една тайна на Патрик – през трудното детство, борбата с наркотиците, това, че той става баща и финалът, в който разбираме дали той всъщност може да живее като нормален човек или това завинаги е загубено за него. Поддържащите персонажи също много допринасят за една тягостна обстановка, в която парите са даденост, а душевност липсва. Малкият Себастиан Малц, който играе Патрик като дете е абсолютно равнопоставен на всички свои колеги с опит в това да представи лутането на героя си в опитите да разбере защо родителите му го игнорират, а след това насилват и белязват за цял живот. И тук идва и мощната двойка избрана за родители на Патрик – Дженифър Джейсън Лий (“Омразната осморка”) и Хюго Уивинг (“Матрицата”). Те са изключителни в ролите си на сноби, за които животът толкова е загубил смисъл, че е останал само алкохолът, посрещане на гост след гост в огромното им имение, (част от които се опитват да помогнат на Патрик) и извращения със собствения им син. 

Режисьорът Едуард Бъргър с помощта на силна история, невероятен актьорски състав и прекрасна операторска работа, много бързо ни вкарва в цикъла на една привилегирована действителност, от която никога не бихме искали да бъдем част, независимо от парите, къщите, колите и изисканите партита. За пореден път се оказва, че душевност няма как да си купиш. 

сериал женски сериал,

бюлетин

още авангарт