Най-добрите сериали за лятото

Станислава Айви с добри филмови съвети за дългите летни дни и нощи.

КОГАТО РАНАТА Е ОТВОРЕНА

Два от най-силните летни мини-сериали идват със своите главни герои, които имат редица проблеми и труден живот, през повечето време лишен от любов. В единия случай имаме жена с тежки физически и психически травми в детството, която не се справя особено добре да ги преодолее по-нататък в живота, а в другия – британски богаташ с хероинова зависимост, вследствие на доста извратен родителски подход и взаимоотношения. 

Започваме с дамата!

“Sharp Objects” или “Отворени рани” е сериал, базиран на книгата на успешната и много обичана криминална авторка на касови заглавия – Джилиан Флин. Историята на американската писателка за репортерка, която се връща в родното си градче, за да напише история за местно двойно убийство, дава възможност на канала HBO донякъде да повтори формула, която се оказа толкова успешна за тях миналия сезон. Сериал по известен роман на жена автор, плюс силен женски актьорски състав и персонажи, плюс канадския режисьор Жан-Марк Вале. Миналата година човекът, който е правил хитове като “Dallas Buyers Club” и “Wild”, беше основна част от сериала “Големи малки лъжи”, който обра всички възможни престижни телевизионни награди. Със звезди като Рийз Уидърспуун, Никол Кидман и Лора Дърн, нямаше как да не се замеси една изключително добра продукция. За “Отворени рани” нещата изглеждат много подобни, независимо че е заснет преди “Големи малки лъжи”. 

В ролята на главната героиня Камил Прийкър влиза петкратно номинираната за “Оскар” и страшно талантлива Ейми Адамс. Актрисата доказа през годините, че доста успешно може да излезе от захаросания образ, който ѝ наложиха първите ѝ няколко роли – участничка в конкурс за красота в малко градче в “Drop Dead Gorgeous”, разглезената по-малка сестра, която се жени в “The Wedding Date” и принцесата, попаднала в Ню Йорк в “Enchanted”. След няколко роли до имена като Мерил Стрийп, Филип Сиймур Хофман и Крисчън Бейл, Ейми доказва, че не е просто красива червенокоска с пленителна усмивка. След успеха на хитове като “Американска схема” и “Боецът”, тя става основна част от двете най-силни заглавия на миналата година  – “Първи контакт” и “Хищници в мрака”. 

Камил Прийкър няма как да не е предизвикателство за нея – героинята ѝ е психически нестабилна, тялото ѝ е покрито с белези и тя е постоянно облечена с дълги ръкави и панталони. В същото време постепенно се разплитат нишките на миналото, което я тормози допълнително с помощта на доста добре заснети флашбеци. Тя се връща в градчето Уинд Гап, за да напише статия за бруталното убийство на две момичета.

Там се запознаваме с майка ѝ Адора, доведения ѝ баща Алън и доста неприятната ѝ тийн сестра Ама – семейство, чийто лудости започват да изскачат във всеки един момент. Красивата къща и красивата фасада са много важни за майката, а в същото време са толкова фалшиви! Почти веднага разбираме, че и те са изгубили дете в в даден момент от живота им, но така и не успяват да го преживетя. Актрисата Патриша Кларксън е перфектна в ролята на изискваща, но пренебрегваща майка, която е важна фигура в градчето. Тя се срамува от това, че дъщеря ѝ рови, за да стигне до истината и се срамува от самата нея – от това, че е била в институция с цел лечение на душевните си проблеми и зависимости и от това, че е белязана не само вътрешно, но и външно.

Всеки един от героите като че ли крие нещо. Камил, например, обича пиенето и безразборния секс и е приела, че не може да бъде нищо повече от това, което е. И че няма как да бъде щастлива. Ейми Адамс показва всичко това толкова точно и истински!  През цялото време е без грим, с разпусната коса, а когато е по бельо не се притеснява, че не изглежда като манекенка. Тя е абсолютно истинска в този образ. Както и във всеки друг, в който сме я виждали.

Самата писателка Джилиан Флин си пада по повредените лоши жени, чиято лудост избива в неочаквани измерения в кулминацията на историите ѝ. Романът “Отворени рани” е всъщност дебютното ѝ заглавие. Днес 47-годишна, започва кариерата си като журналист. В началото иска да се заминава с криминална тематика, но по-късно се насочва в по-скоро в развлекателния сектор.

Нямаше как да мога да напиша книга без журналистическия ми опит, защото той ме научи, че няма такова нещо като муза, която просто да те осени и да започнеш да пишеш,” казва Флин. “Просто трябва да го направиш. Със сигурност не съм специална.

Следват романите “Dark Places” и “Не казвай сбогом”. В последствие и двата са екранизирани и отново проследваме съдбата на увредени от живота жени, в чийто роли влизат съответно Чарлийз Терон и Розамунд Пайк. И ако първият преминава между капките с много малък успех, то “Не казвай сбогом” носи заслужена номинация за “Оскар” на актрисата си, тъй като Розамунд Пайк е повече от добра като Невероятната Ейми във филма на Дейвид Финчър. Джилиан Флин е често обвинявана в мизогиния или иначе казано омраза към жените, на което тя отвръща с това, че е по-скоро феминист и че много я дразни идеята, че жените трябва да са само добри и грижовни.  

И ако в “Отворени рани” женските персонажи и актьорски състав са великолепни – Ейми Адамс като Камил, Патриша Кларксън като Адора, Елиза Сканлън като по-малката сестра Ама, Елизабет Пъркинс като Джаки – близка приятелка на Адора и София Лилис като малката Камил, то това не значи, че трябва да пренебрегнем и мъжете. Талантливият Крис Месина, когото познаваме и от малкия екран от сериалите “Нюзруум” или “The Mindy Project”, както и от заглавия като “Арго” и “Джули и Джулия”, където отново си партнира с Ейми Адамс, е в ролята на детектив Ричард Уилис. Той истински харесва Камил и постепенно е въвлечен в неприятните тайни на градчето. Другият силен мъжки персонаж е съпругът на Адора – Алън. Изигран е прекрасно от актьора, който познаваме като Конрад Грейсън от хитовия сериал “Отмъщение” – Хенри Черни. Неговата лудост е по-тиха и прикрита в музиката, която слуша и питиета, които пие всеки ден по един и същи начин. 

Сериалът “Отворени рани” е с по-бавен старт, докато в един момент не ти разкрива всички неприятни и дори гнусни тайни на героите си. А тогава вече е късно - не можеш да свалиш поглед от екрана.

И така, от 9-ти юли ще проследим трудностите на Камил Прийкър и тези на героите около нея. И ако смятате, че от самото начало сме се запознали с убиеца (не забравяйте, че имаме и престъпление за разкриване), това със сигурност е така. Въпросът е, че ще разберем кой е той или тя чак в осми епизод, а дотогава ще станем свидетели на цялата сол, посипала се по раните на героинята. И ще разберем защо не са могли да се затворят години наред.   

кино Кан фестивал сериал

бюлетин

още авангарт