Самюъл Джаксън и Хю Грант погребаха 2020

Дали и зрителят на бъдещето ще поиска „Смърт за 2020“?

Станчо Ст. Станчев

Знаем, че мнозина от вас искат 2020-та да не се беше случвала. Да я погребат във времето и онези китайски батмани да не бяха излизали на пазар.

 

Е, платформата Netflix изпълниха вашето желание. И то по най-прецизния и шеговит начин – с обзорна документалка мутант (мокюментъри). В тази смешна и сериозна дисекция на 2020г. участват Самюъл Джаксън, Хю Грант, Лиса Кудроу, Доналд Тръмп, Кралицата и куп други знаменитости.

В следващите редове ви разказваме за филма, питайки се: "Каква 2020 ще види един неподготвен зрител след време?“ Дали човекът на бъдещето също ще поиска "Смърт за 2020“? 

Година на суетене, суетня и суета

Филмът започва с мотива “Година като всяка друга…” Обективите са насочени към едни важни хора, правещи си важен PR на гърба на световните природни катаклизми. Изказва се и млада екоактивистка на име Грета Тунберг. Следват минути за Оскари с хапливо отношение към тяхната недостатъчна либералност. Не се подминава и държавната измяна в лицето на Меган и Хари. 

Забравихте ли, че напуснаха Кралския двор на Великобритания? 

Е, според филма, това е голямата светска дъвка на 2020г. Всички тези събития се коментират от репортера Даш Бракет, в ролята Самюъл Джаксън, и Хю Грант като историка Тенисън Фос. По случая на Меган и Хари се изказва и кралица Елизабет Втора. Изиграна, разбира се, от комедиантката Трейси Улман. Оттук насетне картата се премества към потайните земи на гр. Ухан, Китай.

Хю Грант

Година на медицинска безизходица

Непознат вирус прелита граници и континенти по-бързо от Дядо Коледа и навестява всеки дом с опасни подаръци. Вирус, чието разпространение ражда пандемия, която води до тотална изолация и страх от непознатото. Близостта между хората се забранява на държавно равнище. 

За нас беше и е апокалиптичен хорър, но за хората от бъдещето ще е… поредната карантина в историята. 

Разликата с Бокачово време е развитието на транспорта и комуникациите. Тогава пандемията е била континентална, сега е световна. Решенията на управниците сега вероятно са сходни с тези на постсредновековните монарси. “Не знаем какво е, стойте вкъщи!”. 

Има още една прилика с Бокачово време, която и хората на бъдещето ще усещат, докато са хора (а не роботи). Изкуството дезинфекцира всички душевни вируси. Наличието на интернет засили това арт влияние.

Година на онлайн зависимостта

“Смърт за 2020” отразява нагледно интернет преориентирането на света. Онлайн закърмените милениъли (поколението на 2000г.) преоткриват дистанционната работа. Сериалите са изгледани, домашните развлечения губят битката със скуката, книгите и музиката идват на помощ. Fake news-ът свързан с произхода на COVID-19 завзема домакинските съзнания. Конспирациите натежават, а властите не предлагат устойчиви решения. 

Година, в която Тръмп приключи своя риалити мандат

Може би това най-вече ще запомни зрителят на бъдещето, гледайки “Смърт за 2020”. Тръмп като президент с крайно неадекватни решения. Тръмп като абсурдния и стар презрял хетеросексуален мъж, който ще освободи от присъствието си поста на президент на САЩ. В негова подкрепа се изказва консервативната говорителка Джанет Грейс Сюзан, изиграна от Лиса Кудроу или Фийби от “Приятели”. 

Като алтернатива на този стар мъж се появи… по-стар мъж. Но с афроамериканка за вицепрезидент. Това, твърдят фенове, са го предрекли преди години “Семейство Симпсън”. Уви, не бяха предрекли развитието на изборния ден. Така, де, седмица. Седем дни, в които се брояха пощенски и какви ли не бюлетини. Седем дни, в които Джорджия, стана най-омразният щат, дори отвъд океана.  

Година на бавните обороти

Това е може би най-отличителното за 2020-та, което филмът на Нетфликс улавя особено успешно. Светът принудително забави своите обороти. Факт, който световните икономики трудно понасят и към днешна дата. А хората научихме: “Колко стъпки има между хладилника и канапето”, думи на образа на Самюъл Джаксън. 

Може би зрителят на бъдещето ще усети най-вече това за 2020, гледайки филма. И готиното чувство за хумор, което екипите на Нетфликс са имали, когато са правили тази уж документалка. Насладете ѝ се сега, че по-късно ще изглежда... нормалност.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт