Филм за Дейвид Боуи без музиката му

"Stardust" с Дейвид Флин излезе преди броени дни.

На 15 януари, следвайки стъпките на “Бохемска рапсодия” и “Рокетмен”, излезе нов филм, посветен на родения в Брикстън и достигнал божествен статус в сърцата на почитателите си, Дейвид Боуи. Кой би се престрашил да изиграе толкова обичания артист? Никой. Джони Флин, актьор и музикант, светкавично отказва предложението за ролята, отправено му в имейл от режисьора Гейбриъл Рейндж. Няколко години по-късно, през 2018 година, Флин посещава изложбата “David Bowie Is” в Бруклин. Вдъхновен от безмерния талант на многоликия Боуи, решава да приеме ролята и да направи опит да се превъплъти в образа на артиста. 

“Stardust”, като е и заглавието на филма, няма амбициите да се превърне в блокбъстър. Възможно е зрителите да направят паралел с филма “Nowhere Boy”, проследяващ живота на Джон Ленън преди да се превърне в бийтъл. Джони Флин и Гейбриъл Рейндж разказват за месеците след излизането на третия албум на Боуи, The Man Who Sold The World, през 1970 година и последвалото турне в САЩ.Изключително важен и турбулентен период, през който се създава иконичния образ на Боуи и неговото алтер-его, Ziggy Stardust. 

Това е и първото турне на младия Боуи в Щатите след успеха във Великобритания  на Space Oddity (1969), The Man Who Sold the World (1970) and Hunky Dory (1971). Режисьорът фокусира зрителското внимание повече върху непознатата, объркана и все още търсеща себе си страна на Боуи. 

"Това е доста малък филм. Не е в жанра, нито пък носи емоционалния заряд на мащабните биографични филми. Просто една малка история за Боуи. Затова се надявам публиката да усети Stardust по начина, който сме заложили", споделя Гейбриъл Рейндж.

Безспорно е, че гримьорите и художниците на филма са положили сериозни усилия, за да приближат визията на Флин до Боуи предвид факта, че двамата нямат никакви сходни черти. Но една от основните причини, поради които филмът вече си навлече сериозна критика от близките на музиканта и критици, е липсата на музиката на Боуи. 

Още през февруари 2019 година синът на Боуи от първия му брак, филмовият режисьор Дънкан Джоунс, съобщи в Twitter, че филмът “не получава благословия от семейството и няма право да включва музика на баща му”.

Преди броени дни Анджела Боуи, първата съпруга на артиста и бивш модел, направи изявление, в което твърди, че филмът е “скучен и празен, особено без музика”. Убедена е, че ако беше жив, Боуи никога не би го гледал.

А дали наистина е така, остава да реши публиката. 

Филмът може да бъде гледан в Amazon Prime.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт