Историята на най-популярния полтъргайст на 20-ти век

Минисериалът “Случаят „Енфийлд“ гледаме по канал Epic Drama.

Вледеняващият нов минисериал в три части по EpicDrama"Случаят "Енфийлд“TheEnfield Hauntingе вдъхновен от може би най-отразявания случай с полтъргайст, адаптация по книгата на Гай Лайън Плейфеър "Къщата е обсебена“. Със звезден актьорски състав, включително Тимъти Спол ("Хари Потър“, "Речта на краля“) и Матю МакФейдън ("Фрост/Никсън“, "Гордост и предразсъдъци“) историята ни отвежда в привидно обикновена къща в Енфийлд, Великобритания, през 1977 г. 11-годишната Джанет Ходжсън е тормозена от паранормална явление, което прониква във всяка стая на къщата. Заедно с Джанет живеят самотната й майка Пеги Ходжсън, сестра й Маргарет и братята им – Джони, на 10 години и Били, на 7 години.  

Една нощ, след като Пеги слага децата да спят, чува шумно блъскане. Когато се качва горе да види какво става, Маргарет и Джанет й казват, че едно чекмедже необяснимо е прехвърчало през стаята и са се разнесли силни звуци от стените. Обезпокоена, Пеги се обажда в полицията. Когато пристигат двама полицаи, сами виждат как стол се пързаля по пода, без никой да го е докоснал. В следващите години дори Обществото за Проучване на психоявления се ангажира с този случай, станал извънредно популяренМорис Грос (Тимъти Спол), изтъкнат изследовател, е привлечен към екипа и полага огромни усилия  да защити Джанет от странните тъмни сили, мотивиран до голяма степен и от ненавременната смърт на собствената си дъщеря. Към неопитния Грос се присъединява Гай Плейфеър (в ролята Матю МакФейдън), изтъкнат изследовател на паранормалното. Заедно те се опитват да се справят с озадачаващите и ужасяващи събития на Грийн Стрийт 284.  

Срещам се с продуцента на сериала Джейми Кембъл, който ми разказва за това как открива на историята и как истинският Гай Плейфеър приема да им даде правата за историята си, за да направят сериала. 

Разкажи ми как попадна на тази история и я превърна в телевизионен сериал?

Продуцентската ми компания стартира, правейки документални истории и от 2009 година снимаме и драма. Малко след това се свързахме с документалист, който беше работил по филм за случая “Енфийлд”. Това провокира интереса ми, тъй като самият той е много скептичен разказвач на истории. Сподели ми, че е говорил с всички, свързани с историята и че в нея има нещо странно, необичайно и дори свръхестествено. Тогава реших, че може да е интересно, най-вече защото от всички хора, свързани с първоначалния случай – преди повече от 30 години, абсолютно никой не е променил историята си. 

Настръхнах!

Някои от тях са имали съмнения и им е коствало много да запазят историите си. Една от полицайките, работещи по случая, е поддържала толкова силно това, което е казала, без значение, че й е пречело на кариерата. Другото, което беше много интересно за мен, беше връзката между младото момиче Джанет и Морис – изследователя. Той е загубил дъшеря си, а бащата на Джанет ги е изоставил. Усетих в това много интересна емоционална връзка, в която всеки от двамата е търсил нещо. Между тези герои имаше любов и това беше обещаващо начало. Също така намерих и книгата, написана от другия разследващ – Гай Плейфеър и за да продължим напред, ни трябваха правата върху тази книга. А той нямаше особено желание да ги даде. Даже беше съдил Стивън Спилбърг, тъй като беше ползвал идеи от неговата история във филма си “Полтъргайст”. 

Viasat World

Предполагам Гай Плейфеър е бил подразнен от това. 

Искаше да предпази историята си и едно от първите неща, които направих, беше да отида в къщата му в Лондон, която не беше променена от 70-те  и цялата атмосфера там беше пътуване в друго време. Самият Гай беше в началото на 80-те си години, когато започна да ми разказва за случая. Бях толкова впечатлен и си помислих, че трябва да го направим! Искахме да изберем актьор, който да може да разбере търсенето на истината и любовта между Джанет и Морис. И решихме да пробваме Тимъти Спол, когото много харесвам, фантастичен е. 

Така е, огромен фен съм му.

Описахме му проекта и той каза “елате да се видим в Амстердам”. Попитах защо е там и той отвърна, че обикаля Европа с лодка и отива към едно градче извън Амстердам. Стигнахме в Амстердам и се качихме на влак, отивайки на север. След час стигнахме до малко градче с красиво езеро. Видяхме готическа катедрала, а Тим седеше на втория етаж на маса с гледка към езерото. Беше си доста особено място за среща. Поговорихме си за проекта и той каза, че е заинтересован, но иска да се запознае с Гай Плейфеър. Сподели, че има нужда да го погледне в очите и да чуе историята от него. Организирахме да се върнем в къщата на Гай и Тим да се запознае с него. Отидохме и той започна да разказва за случая.

Тимъти Спол беше много впечатлен. Гай каза “вижте, не съм се сблъсквал с нищо подобно в кариерата си и това, което най-много ме изплаши, беше когато Джанет започна да говори с гласа на възрастен мъж.” Гай ни попита дали искаме да чуем касетите. Той стана, извади кутия с касети, извади едната и я пусна в касетофона. Беше интервю, в което той и Морис разпитват Джанет как се чувства. Тя отговаря и в един момент гласът й се променя,  превръща се в дебел глас на много възрастен мъж. Погледнах Тим и той беше като хипнотизиран. Косата ми се беше изправила, беше абсолютно невероятен момент! Тогава знаех, че трябва да го направим и Тим знаеше, че трябва да изиграе тази роля.   

Viasat World

Тук можете да видите видео интервюто с Джейми Кембъл, както и филмови предложения за костюми от актуални заглавия - 

бюлетин

още авангарт