Раят на Taschen

Правим разходка из най-красивите библиотеки в света, стигаме до новия невероятен проект на Кристо и притихваме край архивите на Бергман...

Германското издателство Taschen превръща лятото в безценен сезон за почитателите на арт проектите в книгоиздаването.

Гениалният писател Хорхе Луис Борхес казва:

Винаги съм си представял, че раят е библиотека.

И всички, които обичат книгите, ще се съгласят с него.  Същата страст споделя и екипът на германското издателство Taschen, което този сезон представя своята селекция "Най-красивите библиотеки по света“. 

Обективът на един от най-известните италиански фотографи Масимо Листри следва указанията на водещия екип  Георг Рупелт и Елизабет Сладек в магнетичното приключение, което вестник "Ню Йорк Таймс“ определя като "Индиана Джоунс в света на книгите.

"Имало е времена, когато са били съграждани екстравагантни катедрали, само и само да има къде да се съхраняват книгите и ръкописите. Пътешествието на Листри е много ценно документиране на всички интересни и значими европейски библиотеки, построени в периода XV-XIX век!“, коментира Георг Рупелт.

От легендарната библиотека в Александрия, оживяла в много филмови продукции, до библиотеката "Морган“ в Ню Йорк, селекцията на ценните "храмове“ съхранявали и съхраняващи книгите е безценен подарък за всеки ценител.

Масимо Листри обикаля целия свят, за да сътвори карта на най-красивите библиотеки, пръснати по целия свят, най-старата от тях е от 766-а година. Сред избраните места попада и Апостолическата библиотека на Ватикана, библиотеката на Тринити колидж, както и частната библиотека в двореца на Медичи Рикарди във Флоренция, създадена от Микеланджело. Безценни ръкописи пази и библиотеката на Францисканския манастир в Лима, Перу, която е една от екзотичните находки сред откритията на Листри и екипа от специалисти, с които той работи по създаването на тази книга. 

Авторите

Германският философ и литератор Георг Рупелт е автор на докторска дисертация на тема Фридрих Шилер. Започва кариерата си като библиотекар, а по-късно заема поста заместник-директор на библиотеката "Херцог Аугуст“ във Волфенбютел, както и директор на библиотеката "Готфрид Лайбниц“ в Хановер. Елизабет Сладек е австрийски арт историк, с множество специализации по класическа археология и бароково изкуство. 

Архивите на Бергман 

116 e общият брой на събитията, посветени на стогодишнината от рождението на шведския режисьор Ингмар Бергман, които стартираха в края на миналата година и продължават до края на 2018 г. Едно от тях е преиздаването на безценните архиви на майстора на психологическия кино и театрален шедьовър от германското издателство Taschen.

 

Преди смъртта си през 2007 г. Бергман дава на прочутото издателство и швейцарската компания, специализирана в издаването на арт проекти "Макс Стрьом“, пълен достъп до архивите на фондацията, която носи неговото име, както и разрешение да се издават отново неговите дневници, статии, интервюта и фотографии. Безценна помощ в създаването на това съкровище е участието на приближения до Бергман фотограф Бенгт Ванселиус, който прекарва двадесет години от живота си около Ингмар Бергман и творческите му проекти.

Той осигурява фотографския архив на книгата и избира интересни кадри от семейните архиви на шведския режисьор. Специално за преиздаването на архивите за предговор на изданието е използван непубликуван текст на близкия приятел и сътрудник на Бергман – актьорът Ерланд Йозефсон, който напусна този свят през 2012 г. 

"Мастаба” на Кристо 

От 18 юни до 23 септември посетителите на лондонския "Хайд Парк” стават свидетели на поредното арт приключение на Кристо. Актуалният проект на Кристо и Жан-Клод (въпреки че Жан-Клод напусна този свят през 2009 г., Кристо настоява изложбите и инсталациите на артистичния тандем да се представят пред публика с общ кредит), наречен "Мастаба“, е разположен в езерето "Сърпентайн“ и е временна скулптура, изградена от варели, вдъхновена от древните египетски гробници, които са носили името "мастабас“.

7 506 варела са в основата на впечатляващата инсталация, която се възвисява на 20 метра височина в езерото пред прочутата лондонска галерия "Сърпентайн“. 500 тона е общата тежест на варелите, боядисани в червено, бяло и синьо. Оригиналната идея и проект, по който в началото работи прочутият артистичен тандем, датира от 1977 г., когато Кристо и Жан-Клод започват да събират средства и да се срещат с инвеститори, които да подкрепят издигането на "Мастаба“ в пустинята. Първоначалният замисъл бил 150-метровата скулптура да се извиси в небето и да е по-висока от гордостта на Египет – Великата пирамида в Гиза. 

Скици, колажи, фотографии, скулптури и предварителни модели на проекта са събрани в албума на Taschen "Кристо и Жан-Клод – варели и Мастаба 1958-2018“. Премиерата на албума съвпада не само с откриването на временната инсталация в "Хайд Парк”, Лондон, но и с откриването на изложба в галерията "Сърпентайн“. Някои от фотографиите на доверения фотограф на почти всички проекти на Кристо – Волфганг Волц, се публикуват за първи път. 

изложба Пекин дизайн изкуство

бюлетин

още авангарт