“Ratched” – пищно заснетата история за произхода на един злодей

Героинята на Кен Киси от “Полет над кукувиче гнездо” превзема малкия екран в една различна версия.

“Рачид” е мащабна продукция с впечатляваща сценография, изключителни костюми, вълнуващи истории и различни човешки съдби. Милдред Рачид пристига в заведението за душевно болни пациенти – “Лусия” в края а 40-те години и предлага услугите си като медицинска сестра. Освен вече настанените пациенти в болницата, предстои пристигането на Едмънд Талъсън – човекът, отговорен за редица брутални убийства. Постепенно се запознаваме с мистериозен мъж в мотела, където е отседнала Рачид; с доктора, който е начело на болничното заведение; с главната сестра; с ПР-ката на губернатора; с изключително богати и странни майка и син; шизофреничка, която сама идва да търси помощ и разбира се, всички останали пациенти и персонал в “Лусия”. Лоботомия, забранено хомосексуално привличане, убийства на свещеници и зрелищно рязане на крайници са сред елементите, които правят така, че да не можеш да откъснеш очи от новия сериал на Райън Мърфи. 

Сара Полсън

В главната роля на поредната голяма продукция на човека зад “American Horror Story”, “American Crime Story”, “Glee” и “Холивуд” е Сара Полсън. Актриса, към която Мърфи отдавна има афинитет и която е носител на престижни награди и номинации, именно благодарение на работата си с него. 46-годишната Полсън прави впечатление още с ролята си в сериала на Аарън Соркин – “Studio 60 on the Sunset Strip”, за който печели първата си номинация за “Златен глобус”, а работата й с Мърфи след това отваря врати и за малкия, и за големия екран. Втората й номинация идва за филма “Game Change”, а най-после печели статуетката “Златен глобус” за “American Crime Story: People vs. OJ Simpson” и ролята на прокурор Марша Кларк. Следват заглавия като “The Post”, “Бандитките на Оушън”, “Кутия за птици”, които правят Полсън едно от най-търсените имена в Холивуд. В личния си живот е известна с връзките си с колежката си Чери Джоунс и Холанд Тейлър, с която са заедно и до днес. Тейлър, която е популярна като Евелин Харпър – майката на Чарли и Алън от “Двама мъже и половина”, е с над 30 години по-голяма от Сара, но двете са щастливи заедно от няколко години.

Полсън е великолепна в образа на Милдред Рачид. Тя е студена, вечно планираща нещо голямо и, твърде вероятно, нещо истински зловещо. В същото време зрителите могат да доловят невинността и уязвимостта й, най-вероятно свързани с липсата на достатъчно любов в живота й. Прецизността във всеки детайл - във всеки един нейн костюм, всяка една шапка и прическа, задължителното червено червило и цялата й подреденост, ни карат да затаим дъх за това, което предстои.

Полсън не е единствената любимка на Мърфи, която виждаме тук - начело на болничното заведение в ролята на д-р Хановър е Джон Джон Брионес – лекар с амбиции, готов да изпробва нови техники; Джуди Дейвис като сестра Бъкет – увлечена по доктора и готова на всичко да докаже своята лоялност; Чарли Карвър като Хък – млад санитар, чието лице е покрито с белези и Софи Оконедо като Шарлот – пациентка с няколко различни алтер егота, която предизвиква огромен интерес у доктора. 

В ролята на хладнокръвния убиец Едмънд Талъсън е Фин Уитрок – често част от продукциите на Райън Мърфи, който последно застана рамо до рамо с Рене Зелуегър в “Джуди”

Шарън Стоун, Синтия Никсън и Винсент Д’Онофрио са тежката артилерия на сериала. Стоун е великолепна в ролята на майка, наела героя на Кори Столс – Чарлс да търси отмъщение за съдбата на сина си. Тоалетите й, поведението, прическата й са наслада за сетивата, а и кога нямаме нужда от Шарън Стоун на екрана? Синтия Никсън пък е в роля на ПР-ката на грубия мизогинист, за когото работи – губернатора на Д’Онофрио. 

“Полет над кукувиче гнездо”

С всеки един епизод получаваме нова информация за миналото на сестра Рачид и очакването тя да се разгърне като злодея от романа на Кен Киси “Полет над кукувиче гнездо” се засилва. Писателят създава романа си през 1962 година след като самият той прекарва време като санитар в психиатрична болница, след като е участвал и в експерименти на правителството с психотропни наркотични вечещства. Той се включва в създаването на емблематични филм на Милош Форман по романа му, но впоследствие се отказва, тъй като не е съгласен с много от изборите на продукцията. Киси иска Джийн Хекман за главната роля вместо Джак Никълсън, макар след време жена му да признава, че е бил доволен от крайния резултат. “Полет над кукувиче гнездо” е носител на 5-те основни награди “Оскар” – филм, сценарий, режисьор и главни актьори, включително Луис Флетчър, която и до днес е синоним на сестра Рачид. 

Подобно на историята на Киси и сериалът на Мърфи поглежда към много по-широки теми чрез конкретиката на случая, за който разказва. Чудовищата раждат ли се такива или са създадени от обстоятелствата? До колко сме готови сляпо да следваме идея или човек, които будят възхищение у нас? Как да използваме слабостите на хората, за да постигнем целите си?

Както и в предишната продукция на Мърфи “Холивуд” тук също елементите в историята са прекалено подредени, за да стигнем до логичен финал, но пък сериалът със сигурност е удоволствие за филмовите фенове. Неслучайно Райън Мърфи има огромна сделка с Нетфликс за няколко сериала. Той майсторски си играе с визията и историята, добавяйки доза комерсиален привкус, който да привлече по-широка аудитория.

Отново е в десятката с ‘Рачид”, просто се облегнете удобно и му се насладете.

За “Рачид” и други чакани сериали, вижте и видеото тук:

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт