Името ми не е Джеймс Бонд. Казвам се Шон Конъри!

Актьорът навършва 90 години.

Последната известна снимка на Шон Конъри беше публикувана на фен-страницата му във Фейсбук миналата година няколко дни, след като навърши 89 години. Актьорът сред семейството си, празнува рожден ден. Повечето реакции бяха учудване, че така много е отслабнал. Очевидно почитателите му не могат да приемат измененията, които възрастта неизбежно причинява. Не, това не може да е Шон Конъри! Това не може да е нашият Джеймс Бонд!

Тази година, две седмици преди 25-и август, когато актьорът навършва 90 години, британското списание "Radio Times“ обяви резултата от анкета, проведена сред 14 000 души, с въпрос кой е най-добрият Джеймс Бонд на всички времена. Отговорът: Шон Конъри. "Това е Джеймс Бонд с излъчването на цар Мидас“, обяви главният редактор на изданието. Древногръцкият цар Мидас е известен със способността си да превърне в злато всичко, до което се докосне. Освен това е заигравка с песента от "Голдфингър“, в която се пее: "He’s the man with the midas touch.“

Макар че откакто спря да участва в поредицата филми по романите на Иън Флеминг, актьорът често да повтаряше: "Името ми не е Джеймс Бонд. Казвам се Шон Конъри!“, явно зрителите ще го запомнят именно като Бонд. 

Пълното му име е Томас Шон Конъри, роден е през 1930 г. в Единбург, Шотландия. Майка му е чистачка, баща му шофьор на камион. Семейството, което едва свързва двата края, живее на улица, наричана "улицата на хилядите миризми“ заради вонята, идваща от фабрика за хартия и пивоварна. "Първото ми легло беше най-долното чекмедже на един шкаф, освен това в ония години нямахме нито ток, нито топла вода“, спомня си Конъри. Когато става на 9 годинки, се ражда по-малкият му брат Нил и това жестоко утежнява финансовото положение на родителите му. За да ги подпомогне, по-големият син, когото всички наричат "Томи“, разнася с каруца мляко по домовете.

"Всяка сутрин ставах в 6, за да разнеса млякото и да мога в 8 да съм на училище. Разбрах, че ако искам да постигна нещо, трябва да мобилизирам всичките си сили.“

Спечелените пари младият Конъри дава на майка си, дребните запазва за себе си. По-късно ще разбере, че в училището, което той е посещавал, е учил и прототипът на Агент 007, точно по времето, когато е разнасял млякото. На 13 години обаче зарязва образованието си, защото се налага да работи по-дълго време. На 15 влиза в Кралските военноморски сили, но след 2 години се уволнява заради язва на дванадесетопръстника. В следващите месеци се издържа с каквато работа намери, става воден спасител, лакира ковчези, като от време на време остава да преспи в дърводелската работилница, легнал в някой саркофаг.

В свободното си време играе футбол или пък вдига тежести. Атлетичното му тяло се набива на очи и скоро започват да го канят като модел за актовата фотография, ангажират го и за реклами на бански. През 1950 г. Шон Конъри става шампион на Шотландия по бодибилдинг. Популярността му расте. Не след дълго идват и покани за участие на театралната сцена, а по-късно и в киното. Всички го харесват, с изключение на един – писателят Флеминг. Когато продуцентите ангажират Шон Конъри за "Доктор Но“, авторът на романите казва, че актьорът не изглежда достатъчно култивиран, за да изиграе неговия шармантен агент. Признава си, че е сбъркал в оценката си, едва когато публиката буквално пощурява по новата 32-годишна звезда. 

"Нямах никаква амбиция да ставам актьор – коментира Конъри успеха си. – Задържаха ме единствено парите и удоволствието, което човек изпитва по време на снимки. Не мисля, че съдбата е била добра към мен. Дължа всичко на работата си и на това, че винаги съм уцелвал подходящия момент.“

Бедното момче осъществява мечтата си: става богат джентълмен. С хонорарите от филмите за Бонд си купува вила в луксозен квартал край Ница. В същия квартал някога са живели Пабло Пикасо, Грейс Кели, Коко Шанел. Още преди времето на хоум-офиса Конъри усеща, че не е зле да работи у дома и голяма част от филма "Никога не казвай никога“ (1983) е заснета именно в тази вила. В момента вероятно имотът повече не му е нужен и според обява на фирма за търговия с недвижимости луксозната вила, от която се открива гледка към Лазурния бряг, се продава за 30 милиона евро. Тя се състои от 1000 кв.м обитаема площ, 5000 кв.м градина, няколко басейна, огромни зали. В обявата се подчертава, че в интериора са запазени определени детайли, които са използвани във филма. Който иска да живее като Джеймс Бонд, може да опита.

Собственикът на вилата обаче отдавна не е привлечен от Бонд, раздели се с героя си отдавна, още през 1983 г. след седем превъплъщения като Агент 007. Достатъчно, отсече тогава той. И пожела да опита друго. Оттук нататък Шон Конъри приема участие във филми, които трудно могат да се обединят жанрово или тематично: "Името на розата“, "Шотландски боец“, "Недосегаемите“, "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“, "Да откриеш Форестър“… до 2003, когато изпълнява последната си роля в "Лигата на недосегаемите“. Край. Дотук с актьорската кариера. На 73 години Шон Конъри решава да се оттегли от светската шумотевица, от прожекторите и микрофоните. Вече е носител на "Оскар“ и "Златен глобус“ за най-добра мъжка поддържаща роля за "Недосегаемите“ (1987), има няколко награди БАФТА. Било, каквото било. От работата остават спечелените пари, на които той иска да се наслаждава на спокойствие. "Не казвам, че всички във филмовия бранш са идиоти. Но има достатъчно от тях и на мен вече са ми дошли до гуша.“

С Лана Търнър

В следващите години почти не дава интервюта. Последните му срещу с журналисти са от 2009 г., когато издава биографичната си книга "Моя Шотландия, моя любов“. Конъри се представя за патриот, който е за независимостта на родината от британската корона. Затова и при публичните си прояви до този момент често се облича с шотландска носия или с елементи от нея.

След премиерата на книгата Конъри потъва в почти пълно мълчание. Но не и в забрава. Макар че на екраните продължават да излизат филми за Джеймс Бонд с различни други изпълнители, публиката не успява да забрави своя Шон. През 2003 г. анкета го определя за най-сексапилния мъж над 60 години. Такава е славата му и до днес, въпреки че повечето зрители съдят за актьора по старите му снимки. Освен това има името на прелюбодеец, което придава допълнителна тръпка при възприемането му. Вероятно защото се носят легенди за любовните му задевки с различни актриси, без обаче слуховете да са потвърдени. Официално Конъри има два брака. През 1962 г. се жени за австралийската актриса Даян Силенто, с която има син. 11 години по-късно бракът им се разпада, тъй като Конъри изневерява с френската художничка Мишлен Рокбрюн, с която е й до днес. Рокбрюн е с една година по-голяма от съпруга си и вече е отпразнувала своята 90-годишнина. "Беше любов от пръв поглед – казва тя в едно интервю. – Няма друг мъж, от когото да съм била така пленена.“

Женят се през 1975 г.

Но макар че е боготворен от жените, Конъри си има и проблеми с тях, особено с феминистките. Приписват му се думи като: "Жените трябва да бъдат плясвани от време на време по дупето. На някои това много им харесва.“ Или: "Жените не се удрят с юмрук, а с опакото на ръката.“ Това, естествено, възмущава мнозина. Още повече, че първата му съпруга Силенто го обвини в биографията си, че от страна на Конъри това не са само думи и че той често е преминавал и към действия и я е биел. Той отговори, че не си спомня за такива случаи.

Не са безоблачни и отношенията с родината му, макар че се кълне в любов към нея. Конъри се отказа да живее във Великобритания заради данъците, които трябва да плаща там. Финансовото министерство строго следи имущественото му състояние, което се оценява на 300 милиона евро. Така в момента Конъри има право да пребивава на родна земя определен малък брой дни в годината. В останалото време живее в Испания или на Бахамските острови. 

С испанските власти също си имаше неприятности заради къща близо до Марбея. Първо се породи подозрението, че я е купил след корупционна сделка с местната управа, а след това, че я е продал на много висока цена, без да плати данъците. Разследването се влачи с години, в края на краищата испанците го прекратиха. Говори се, че не защото Конъри е невинен, а защото андалуското правосъдие симпатизирало на този така прочут актьор. Делото, в което са събирани доказателства срещу Конъри, носело името "Операция Голдфингър“. Говори се също така, че като запален играч на голф Конъри е привличал много голфъри в Андалусия, т.е. като едва ли не рекламно лице на Марбея той е допринесъл много повече за района, отколкото ако му бяха прибрали парите от данъците. "Започнах да играя голф, защото ми трябваше за един от филмите. И веднага се запалих. Голфът и актьорството ме научиха на едно: на търпение“, казва Конъри.

През 2013 г. тръгва мълвата, че актьорът може би е болен от алцхаймер. Причината е изказване на приятеля му Майкъл Кейн: "Много съм загрижен. Той вече не владее ума си.“ 5 години по-късно Кейн се извинява и казва, че е бил заблуден и Конъри не е дементен. През 2017 г. фотографи го улавят в Ню Йорк сред публиката на турнир по тенис: доказателство, че се чувства добре.

Как ли изглежда днес, на 90? Нима има значение, когато светът го знае такъв, какъвто го е запечатала филмовата лента: като Джеймс Бонд. Макар да твърди, че се казва Шон Конъри.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт