За демоните, с които се борим

“Страната на Лъвкрафт” по HBO GO ни повежда из мрачния свят от едноименния роман на Мат Ръф.

В днешния свят на несигурност и постоянни битки, чисто новият сериал “Страната на Лъвкрафт” излиза в най-подходящия момент. С много послания,преплетени през фантастичната тематика на историята, епичната продукция носи в името си препратка към писателя Хауърд Лъвкрафт. Лъвкрафт е познат с ужасите и фантастиката, които създава, умело използвайки свръхестественото в литературата. Роден в края на 19-ти век, той е отговорен за страховити светове на злонамерени сили под различни форми.

“Най-старото и силно човешко чувство е страхът, а най-старият и силен страх е страхът от непознатото,” казва Лъвкрафт.

Независимо от безспорните качества на сериала, самият Лъвкрафт едва ли би бил най-големия му фен, тъй като е отявлен расист. “Страната на Лъвкрафт” е по едноименния роман на Мат Ръф от 2016 година. Зад продукцията е мощното присъствие на продуцентите Джордан Пийл и Дж. Дж. Ейбрамс. Историята разказва за Атикъс “Тик” Фрийман – ветеран от войната в Корея, който е обсебен от книгите и истории за чудовища, застигащи го постепенно.

Историята

Прибирайки се в родния си град, Тик тръгва по следите на изчезналия си баща в компанията на чичо си Джордж и приятелката си от детинство – Летиша “Лети” Люис. По пътя ги застигат многобройни препятствия и съвсем истински пипала на чудовища. Действието се развива по време на “ерата Джим Кроу” – символ на един от най-мрачните междурасови отношения в САЩ. Джим Кроу е карикатура на афроамериканец, създадена от бял мъж, който обикаля страната с вакса по лицето, за да забавлява американците. Периодът продължава до 1965 година и бележи освобождаването на много чернокожи от робство, но и създаването на цяла система от закони, които в същото време им пречат да упражняват правата си. 

Именно в тази Америка триото трябва да намери бащата на Тик. Самият Тик обвинява алкохолизирания си баща за детството си, чичо му Джордж спазва правилата на “Зелената книга” – наръчник за чернокожи за позволените за достъп места, а Лети е с непостоянно местожителство именно поради обтегнати отношения със сестра си. По пътя си попадат и на част от другите обременени герои като членовете на тайния култ “Синовете на Адам”, където всички изглеждат като “перфектните арийци”. 

Актьорски състав

В главните роли са Джонатан Мейджърс от “The Last Black Man in San Francisco”, Джърни Смолет от “Хищни птици” и ветеранът Кортни Б. Ванс. Мейджърс. Джърни Смолет произлиза от огромно семейство на баща евреин и чернокожа майка. Има 5 братя и сестри - всички са артисти. Джаз, ДжоДжо, Джейк, Джоки и Джуси Смолет. Последният нашумя като едно от най-талантливите попълнения в сериала “Империя”, но по-късно бе осъден за инсценирана атака на расистка основа срещу самия себе си. 

Защо да гледаме

Героите на “Страната на Лъвкрафт” се борят с травмите на миналото с огромно желание за по-добро бъдеще. Както казва Монтроуз – бащата на Тик в писмо до сина си:

“Ако мислиш, че можеш да забравиш миналото, не е така. Миналото е живо същество, приеми го като свое.”

Сред детайлите, които допринасят за силата на историята е и саундтракът, в който присъства песента “Whitey on the Moon”. По поемата на Джил Скот Херън от 70-те години, текстът е посветен на несгодите и бедния живот на чернокожите, докато правителството харчи огромни суми за програмата си по изпращане на астронавти на Луната.  

С визуално изпипани сцени и добър актьорски състав, “Страната на Лъвкрафт” със сигурност ни оставя да размишляваме по темата кои са по-страшни – хората или чудовищата?

“Страната на Лъвкрафт” е достъпен в HBO GO

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт