Една наистина добра австралийска история

Или сериалът "Stateless" по Netflix, продуциран от Кейт Бланшет.

Новият минисериал на Нетфликс разказва за проблемите на имигрантите и имиграционната система в Австралия през призмата на различни човешки истории. Продуцент е една от най-известните австралийки в света – Кейт Бланшет. “Stateless” или буквално преведено “Без държава” разгръща пътя на герои, които попадат в център за бежанци, търсейки нов живот в Австралия. 

Netflix

Актрисата Ивон Страховски, която познаваме като Серена Джой от “Историята на прислужницата”, е в ролята на Софи Вернер. Стюардестаа от германско-австралийски произход се чувства отхвърлена от семейството си и става лесна жертва на секта, обещаваща духовно израстване. Лидерите на въпросната организация са двойката Пат и Гордън Мастърс, изиграни от брилянтните Кейт Бланшет и Доминик Уест. Те безскрупулно употребяват всяка информация, която имат за клиентите си и се възползват от очевидно слабата им психика, за да насаждат какво ли не в главите им.

Netflix

Софи е лесна жертва - след като е отхвърлена от сектата, тя се представя за немска туристка. Именно така попада в имиграционния център под фалшиво име и имитирайки немски акцент. Тя е психически нестабилна и се нуждае от професионална помощ. Уви, сред проблемите на останалите бежанци, това остава незабелязано цели 10 месеца. Героинята й е базирана на истинска личност – Корнелия Рау, чиято история разтърсва Австралия след като тя бива приета в психиатрия след освобождаването й от центъра за бежанци. Днес Рау е преминала лечение и живее извън публичното внимание, получавайки солидно обезщетение от държавата. А сектата, наречена в сериала GOPA, е вдъхновена от “Кеня” – подобна организация, която след историята на Корнелия и самоубийството на техния основател Кен Дайърс, подлежи на тежко разследване.

Netflix

Интересeн факт е, че голяма част от актьорите в сериала са австралийци, чиито семейства са преминали през етапите на имиграционната система в Австралия. 38-годишната актриса Ивон е дъщеря на полски емигранти, която преди години се запътва от Сидни към Ел Ей и участва в няколко продукции, преди да изиграе ролята на Серена Джой. Омъжена е за американския си колега Тим Лоуден, с когото имат едногодишен син.   

Сред другите обитатели на имиграционния център изпъкват Амир и неговото семейство – бежанци от Афганистан, които търсят бъдеще за дъщерите си след нахлуването на талибаните. Като любящ баща, Амир взима нещата в свои ръце и мести семейството си в Пакистан, откъдето трябва да стигнат до Австралия с нелегална лодка, а за целта плащат на трафикант на хора. Австралийският актьор Файзал Бази прави огромно впечатление с образа на Амир, който изгражда. Неговото собствено семейство също е сред бежанците от 80-те години и актьорът е израснал в Австралия, където работи в шоубизнеса от години. 

Финикс Рей е в ролята на харизматичния лидер на групата Джавад, който се опитва да избяга от центъра за бежанци. Самият Финикс е роден в Шираз, Иран, но е израснал в Австралия, където се е снимал в доста продукции. Джавад е разделен от семейството си, докато всички чакат документите си. Сред другите бежанци са гей от Ирак, който, ако бъде депортиран, ще бъде убит; двама мъже от Тамил, Индия, които са окупирали покрива на сградата, тъй като вече четири години не получават отговор за документите си; млада кюрдка, която твърди, че няма държава и няма къде да отиде; мъж, който седем години всяка сутрин сяда на стол, за да чака визата, която все не идва. 

Netflix

Историята се завърта и около администрацията на центъра за бежанци, чиято работа никак не е лесна. Първо се запознаваме с Кам Санфорд, в чиято роля виждаме актьора Джей Кортни. Също австралиец, Кортни отдавна е част от огромни продукции като “Терминатор: Генезис”, “Дивергенти”, “Отряд самоубийци” след като изгрява като син на легендарния герой на Брус Уилис - Джон Маклейн в последната част на “Умирай трудно”. Освен с привлекателна визия, Джей не впечатлява със сериозни актьорски умения. Бих казала – до този момент. Кам Санфорд е едно от най-добрите превъплъщения на актьора. Героят му всекидневно се бори с вътрешния конфликт между истинската си същност и задълженията като надзирател. 

Netflix

Защо да гледаме

“Stateless” е история, базирана на много истински случки и герои, търсещи нов живот в Австралия. Сериалът е вълнуваща и емоционална история, която те кара да се замислиш за мащаба на трудностите в човешкия живот, за смелостта и любовта към семейството, които трябва да притежаваш, за да се подложиш на тази огромна крачка - за да получиш шанса да започнеш живота си отначало. На съвсем непознато място. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт