Минисериалът "Дървосекачи" ни пренася в безмилостeн свят през 17 век

Епичната поредица по романа на Ани Пру гледаме всяка неделя по National Geographic.

"Дървосекачи“ е създаден по едноименния роман на Ани Пру и разглежда мистериозното клане на заселници в безпощадните диви земи на Нова Франция през 90-те години на 17-и век. То заплашва да въвлече целия район във война. Не липсват заподозрени – англичаните, компанията на Хъдсън Бей и група от племето Ирокези, влезли в съюз с англичаните, с цел да прогонят французите от територията си. Начело на звездния актьорски състав са винаги впечатляващите Дейвид Тюлис и Марша Гей Хардън, които заедно с останалите си колеги ни пренасят в една история, изпълнена с мистерии, драма и силни характери. 

National Geographic/Peter H. Stranks

Действието на сериала се развива в малко селище в района, където днес се помещава канадската провинция Квебек. Католическата църква изпраща йезуити, които да покръстят местното население, а Франция изпраща слуги да населят територията, заедно с така наречените "Filles Du Roi“ (Дъщери на Краля). Това са млади жени, които трябва да си намерят съпрузи и да създадат семейства, за да спомогнат за процъфтяването на колонията. Многообразната група от аутсайдери, мошеници и невинни участници трябва да се справя с жестоки премеждия, противоположни интереси и объркано чувство за лоялност на кръстопътя на цивилизацията – края на 17-и век, Нова Франция. Разбира се, от самото начало става ясно, че всичко ще се обърка по жесток и безмилостен начин, превръщайки всеки миг от историята в битка за оцеляване.

Зрителите надникват в света на заселниците Рене Сел и Шарл Дуке. Двамата попадат при героя на Дейвид Тюлис – Клод Трепани, който ги третира като нищо повече от слуги. Това е епоха, която със сигурност предлага поглед към един много различен свят – мръсен, тежък и неблагодарен. 

Картината на сблъсъка между цивилизацията и търговията, представена в "Дървосекачи“, е отвъд времето, каквато е и тази на приключенския дух, чудесата на природата и оцеляването на най-приспособимите. 

National Geographic/Peter H. Stranks

Ани Пру

Американската писателка Ани Пру е автор на 8 книги, включително на романа "Местни новини“ или "The Shipping News“, превърнал се във филм с Кейт Бланшет, Кевин Спейси и Джулиан Мур под режисурата на Ласе Халстрьом.  84-годишната талантлива дама започва кариерата си като журналист, но скоро след това набира скорост с разказите си. Един от тях е "Планината Броукбек“, първоначално публикуван в New Yorker през 1997 година. Адаптацията на любовната гей история между двама каубои привлича имена като Хийт Леджър и Джейк Джиленхол, както и режисьора Анг Лий. Филмът  печели три награди "Оскар“, но не успява да вземе приза за най-добър филм и авторката не пропуска да изкаже публично разочарованието си от това. Историята й обаче остава емблематична със силната си емоция и цитати като “I wish I knew how to quit you” или иначе казано “иска ми се да можех да спра да имам нужда от теб.” 

Ани Пру е носител на редица престижни награди, сред които "Пулицър“ и "Пен/Фокнър“. Тя обича да разказва истории от минали епохи с много силни и емоционални герои. Живее 30 години във Вермонт, женила се е три пъти и има четири деца.  Светът е пълен с какви ли не съдби, а тя успява да намери своите вдъхновения дори векове назад във времето.

“Трябва да пишеш, защото обичаш формата на историите и изреченията. Начинът, по който се преплитат различните думи”, казва Ани. “Писането идва от четенето, а четенето е най-добрият учител как да пишеш добре.” 

Гледайте “Дървосекачи” от 9-ти август, всяка неделя от 22 часа по National Geographic. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт